Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Európsky satelitný navigačný systém bol v problémoch: Výpadok trval až šesť dní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

PARÍŽ - Európsky satelitný navigačný systém Galileo, ktorý je rivalom americkej siete GPS, je po šesťdňovom výpadku opäť funkčný. Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Európskej agentúry pre globálne navigačné satelitné systémy (GSA), ktorá dohliada na prevádzku tohto systému.

"Komerční používatelia už môžu vidieť známky obnovenia činnosti navigačných a časovacích služieb Galileo, hoci určité výkyvy sa ešte môžu vyskytnúť do ďalšieho upozornenia," uvádza sa vo vyhlásení GSA. Systém, ktorý pozostáva z 22 družíc obiehajúcich okolo Zeme, čo umožňuje presne stanoviť a vystopovať používateľov mobilných telefónov a vozidlá, zaznamenal problémy minulý týždeň v piatok. Výpadkom nezasiahnutou zostala iba pátracia a záchranárska funkcia, ktorá pomáha lokalizovať posádky plavidiel alebo turistov v ťažkostiach.

GSA uviedla, že technické problémy spôsobila chyba zariadenia v pozemných kontrolných centrách, ktoré vytvárajú pre družice časové a orbitálne predpovede. Galileo je v testovacej fáze od decembra 2016, pričom prístroje, ktoré využívajú jeho signál, by mali byť schopné prejsť na GPS alebo na ruský satelitný navigačný systém Glonass. Galileo bude plne funkčný na budúci rok a ponúkne civilnú, európsku alternatívu k americkým a ruským sieťam.

Systém Galileo v súčasnosti poskytuje tri typy služieb založených na satelitnej navigácii: otvorenú službu (GOS) na určovanie polohy a času a na navigáciu; pátraciu a záchrannú službu (SAR) na zisťovanie polohy tiesňových signálov; a verejne regulovanú službu, čiže kódovanú službu určenú pre subjekty verejného sektora na použitie v bezpečnostne citlivých situáciách, ako sú napríklad vojenské operácie.

Cieľom tretieho typu služieb je zabezpečiť kontinuitu služieb aj v tom najkrízovejšom prostredí. Používateľom spomedzi štátnych subjektov poskytuje spoľahlivú a plne kódovanú službu počas núdzových alebo krízových situácií celoštátneho významu, ako sú napríklad teroristické útoky.

Viac o téme: VýpadokGPSGalileoEurópsky satelitný navigačný systémGSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu