Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tragédia vo Vysokých Tatrách! Maďarský horolezec neprežil pád z obrovskej výšky

Horská záchranná službu prišla bohužiaľ už len po telo maďarského horolezca Zobraziť galériu (4)
Horská záchranná službu prišla bohužiaľ už len po telo maďarského horolezca (Zdroj: hzs.sk)

VYSOKÉ TATRY – Maďarský horolezec neprežil pád spod Kolového štítu vo Vysokých Tatrách. Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali, že jeho pád smerom do Kolovej doliny nahlásili v pondelok krátko po 7.00 h.

„O pomoc požiadal prostredníctvom aplikácie HZS jeho spolulezec, ktorý sa nachádzal na hrebeni, približne 50 metrov pod vrcholom Kolového štítu. Súbežne s hovorom sme tak mali k dispozícii aj presné GPS súradnice miesta nehody,“ uvádza HZS na svojej stránke. O súčinnosť požiadali posádku leteckých záchranárov z Popradu. Priamo k postihnutým sa nebolo možné pre zlú viditeľnosť a silný vietor zo vzduchu dostať. Postupne boli z heliportu v Starom Smokovci do Červenej dolinky, keďže inde to pre nepriaznivé poveternostné podmienky nebolo možné, vrtuľníkom VZZS vyvezení dvaja záchranári HZS. K horolezcovi už postupovali pozemne. 

Horská záchranná službu prišla
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: hzs.sk)

Horská záchranná službu prišla
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: hzs.sk)

Zo Starého Smokovca smerovala na miesto nehody ďalšia skupina záchranárov HZS. „Žiaľ, 40–ročný horolezec pri približne 250-metrovom páde utrpel poranenia nezlučiteľné so životom,“ uvádza ďalej HZS. Telesné pozostatky v súčinnosti s Letkou Ministerstva vnútra SR letecky transportovali k Chate pri Zelenom plese a odtiaľ terénnym automobilom HZS do Ždiaru, kde telo odovzdali príslušníkom Policajného zboru SR. S druhým horolezcom záchranári HZS zostúpili na chatu.

Horská záchranná službu prišla
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: hzs.sk)

Viac o téme: HorolezecMaďarskoHZSVysoké TatryKolový štít
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu