Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

V Chorvátsku sa potopila loď, na palube bolo 18 ľudí vrátane detí, tehotnej ženy a posádky

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Ministerstvo mora, dopravy a infraštruktúry)

ZÁHREB – Plavby výletnou loďou sú obľúbené aj u slovenských dovolenkárov v Chorvátsku. Nie vždy sa však skončia iba príjemnými spomienkami. Pasažieri lode Dalecarlia môžu naozaj hovoriť o obrovskom šťastí.

Chorvátska výletná loď Dalecarlia havarovala pri plavbe v Drvenickom kanáli. Z výletnej lode, ktorá sa začala potápať v stredu popoludní v oblasti mora pri Drveniku, zachránili 16 cestujúcich, medzi ktorými boli deti a jedna tehotná žena, a dvoch členov posádky. Nikto nebol zranený, uviedlo chorvátske Ministerstvo mora, dopravy a infraštruktúry.

Národné stredisko pre pátranie po záchrane a záchrane na mori (MRCC Rijeka) začalo koordinovanú záchrannú operáciu stroskotancov na Drvenickom kanáli o 17.25, hneď ako posádka lode „Dalecarlia“ ohlásila polohu lode neďaleko útesu Vinisce, asi 1,5 námornej míle od ostrova Veľký Drveník. Loď sa plavila pod chorvátskou vlajkou, jej majiteľom je chorvátsky štátny príslušník N. A.

V Chorvátsku sa potopila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Ministerstvo mora, dopravy a infraštruktúry)

Vzhľadom na to, že výletná loď rýchlo naberala vodu, všetky plavidlá v blízkosti Dalecarlie boli vyzvané, aby sa zúčastnili záchrannej operácie. Vo veľmi krátkom čase sa všetci cestujúci bezpečne dostali z potápajúcej sa lode na niekoľko iných plavidiel. Potom sa plavili do Vinišće, kde zamestnanci pohotovostných zdravotníckych služieb z Trogiru a Splitu zorganizovali príjem stroskotancov. Zdravotníci preventívne prehliadli všetkých zachránených vrátane detí a tehotnej ženy a potvrdilo sa, že nikto nebol zranený.

V Chorvátsku sa potopila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Ministerstvo mora, dopravy a infraštruktúry)

Podľa vyhlásenia veliteľa lode a člena posádky si počas plavby na výletnej trase všimli silnejší prienik vody do podpalubia, čo viedlo k rýchlemu potápaniu sa lode. Preto veliteľ okamžite nariadil všetkým cestujúcim, aby si obliekli záchranné vesty, loď zamierila k pobrežiu v oblasti Vinisce, ku ktorému sa takmer podarilo dostať a kde je hĺbka mora 4 až 5 metrov.

Úradníci Splitského prístavného úradu v spolupráci so splitskou políciou potvrdili, že veliteľ a vlastník potápajúcej sa lode má platnú licenciu pre prevádzku lode kategórie „C”. Presný dôvod, prečo sa plavidlo potopilo, bude stanovený, keď loď vytiahnu z mora na bezpečné miesto, kde môžu vyšetrovanie prípadu dokončiť.

Viac o téme: LoďPotopeniePasažieriChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu