Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nedajte sa oklamať horúčavou: Traja ľudia zomreli po šoku z chladu

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Facebook)

PARÍŽ – Dvaja muži vo veku 70 a 75 rokov a žena vo veku 62 rokov zomreli na juhu Francúzska. Osudným sa im stalo zlyhanie srdca spôsobené tzv. šokom z chladu po tom, čo rýchlo vošli do studeného mora z rozhorúčenej pláže.

70-ročný muž dostal infarkt v pondelok na pláži Marseillan Plage neďaleko Montpellier – v ten istý deň v celej krajine vydali varovanie pred teplom. Dvaja ďalší ľudia, 62-ročná žena a 75-ročný muž zomreli v utorok v rovnakom regióne za podobných okolností, uviedli miestne médiá.

Čo je šok z chladu

Šok z chladu nastáva vtedy, keď je ľudské telo vystavené náhlemu poklesu teploty. To je typický jav, keď niekto prepadne cez ľad do veľmi studenej vody, ale môže sa spustiť aj vtedy, keď sa telo po veľmi horúcom prostredí, ako je pláž, ocitne v studenej morskej vode. Cievy sa rýchlo zúžia a zaťažia srdce.
Aj keď sa to zvyčajne nemusí skončiť fatálne, takýto šok môže spôsobiť smrteľný srdcový infarkt u ľudí so srdcovými ochoreniami. Lekári odporúčajú počas horúčav len pomalý vstup do vody.
 

Nedajte sa oklamať horúčavou:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Printscreen TV)

Bublina saharského vzduchu prináša tento týždeň na kontinent mimoriadne horúcu vlnu. Júnové rekordy by mali padnúť v Rakúsku, Belgicku, Českej republike, Dánsku, Nemecku, Luxembursku, Holandsku a Švajčiarsku. Vo Francúzsku sa dnes očakáva teplota 37 až 39 stupňov, vrchol tam horúčavy dosiahnu v piatok – až 45 stupňov, čo bude vo Francúzsku doteraz najvyššia nameraná teplota. Školské skúšky, ktoré sa v ten deň majú uskutočniť, boli pre bezpečnosť študentov zrušené, predstavitelia Svetového pohára žien, ktorý sa koná vo Francúzsku, uvažujú o tom, že počas hry budú mať hráčky možnosť prestávok na ovlaženie sa. Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že opatrnosť bude heslom týždňa. „Ako viete, v tomto čase sú najzraniteľnejší chorí ľudia, tehotné ženy, dojčatá a starší ľudia,“ povedal. „Preto na nich musíme dávať pozor a zaviesť preventívne opatrenia, aby sme vedeli čo najrýchlejšie zasiahnuť a pomôcť.“ Francúzska ministerka zdravotníctva Agnès Buzynová zdôraznila, že úrady „zbytočne nestrašia“, lebo teplo je porovnateľné s horúčavami z roku 2003, ktoré udreli približne v rovnakom období roka. Začiatkom leta sú vlny horúčav zvlášť nebezpečné, pretože ľudské telá ešte nie sú prispôsobené sezónnym normám. Toto počasie je začiatkom leta oveľa nebezpečnejšie ako vlny horúčav v júli alebo auguste.
Na snímke samica gorily
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: (AP Photo/Petr David Josek))
Horúčavy v roku 2003 mali za následok smrť približne 70-tisíc ľudí v celej Európe a 15-tisíc len vo Francúzsku. V nemeckom Trieri dosiahla teplota v utorok 37 stupňov Celzia, dnes, v stredu sa očakáva, že teploty opäť stúpnu. Veľká Británia je tiež pripravená na zvýšenie teploty nad 30 stupňov Celzia po posledných dňoch rozsiahlych lejakov a záplav. Španielsky národný prognostický úrad AEMET predpovedal v stredu v Tolede teploty 40 stupňov Celzia a vo štvrtok a v piatok sa majú vyšplhať na 44 stupňov. Podľa vedeckých meraní sú vlny horúčav v Európe čoraz častejšie. V celej Európe boli vydané pokyny, ako prežiť horúce počasie a nemocnice sú v pohotovosti pre prudký nárast počtu hospitalizácií v súvislosti s dehydratáciou, teplom a inými problémami. V Paríži sa úradníci rozhodli otvoriť „chladné miestnosti“ vo verejných budovách, zriadiť dočasné fontány a ponechať mestské parky a záhrady odomknuté a prístupné aj v noci. Mestskí pracovníci budú prideľovať vodu bezdomovcom a inštalovať fontánky na pitie v školách a škôlkach. 
Horúčavy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: glob.sk)
V Nemecku záchranné služby vyzvali ľudí, aby dávali pozor na malé deti, starších ľudí a osoby s ohrozeným imunitným systémom, ktorým hrozí veľké riziko pri vysokých teplotách. Úrady v Sasku-Anhaltsku západne od Berlína povolili rýchlosť jazdy iba 65 km/h na zvyčajne neobmedzených diaľniciach. Existujú totiž obavy, že teplo by mohlo spôsobiť rozpad povrchu vozovky a zničenie pneumatík, ako to bolo v roku 2015.

 

 

Viac o téme: SmrťHorúčavyFrancúzskoEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu