Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Zomrel bývalý prezident Čiernej Hory: Bulatovič (62) úradoval počas nepokojného obdobia

Momir Bulatovič Zobraziť galériu (2)
Momir Bulatovič (Zdroj: SITA/ AP Photo/Darko Vojinovic, File)

PODGORICA - Bývalý prezident Čiernej Hory Momir Bulatovič zomrel v nedeľu na infarkt. Mal 62 rokov, informovala agentúra AP.

Pôvodne komunistický politik Bulatovič bol v rokoch 1990 až 1998 prezidentom Čiernej Hory, ktorá bola ešte vtedy súčasťou Juhoslávie. Úradoval počas nepokojného obdobia sprevádzajúceho rozpad tohto súštátia a bol blízkym spojencom bývalého srbského prezidenta Slobodana Miloševiča.

Pôvodne úzko spolupracoval s ďalším vplyvným čiernohorským politikom Milom Djukanovičom, ktorý v roku 2006 doviedol Čiernu Horu k samostatnosti. Obaja muži sa však ešte predtým rozišli a Bulatovič sa profiloval ako zástanca prosrbskej politiky. 

Bulatovič sa nedávno zúčastnil protestov prosrbsbkej opozície proti členstvu Čiernej Hory v NATO. Táto malá balkánska krajina vstúpila do Severoatlantickej aliancie v roku 2017. Momir Bulatovič sa narodil v septembri 1956 v Belehrade a zomrel 30. júna vo svojom dome neďaleko čiernohorskej metropoly Podgorica. Rodine zosnulého kondoloval aj srbský prezident Aleksandar Vučič, ktorý ocenil Bulatoviča ako dôsledného zástancu zväzku Srbska a Čiernej Hory. 

Viac o téme: PrezidentInfarktČierna HoraMomir Bulatovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu