Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Napätie neustáva: Ďalší incident so špionážnym dronom, Irán očakáva dôsledky pre USA

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf Zobraziť galériu (3)
Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf (Zdroj: TASR/AP Photo/Richard Drew)

TEHERÁN - Iránsky minister zahraničných vecí Džavád Zaríf tweetoval v nedeľu odkaz na mapu, zachytávajúcu pohraničný incident so "špionážnym dronom", ktorý vnikol do iránskeho vzdušného priestoru koncom mája. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Niekoľko dní po tom, čo Irán zostrelil iný americký dron, ktorý podľa tvrdení teheránskych predstaviteľov tiež prenikol do iránskeho vzdušného priestoru, Zaríf oznámil, že bezpilotné lietadlo typu MQ9 Reaper vyrobené v USA vniklo 26. mája do iránskeho vzdušného priestoru. Tento typ dronu je známy aj využívaním na vojenské letecké útoky.

Dron 26. mája najprv varovali okolo 20.30 h, ako ukázala mapa, avšak bez špecifikovania časového pásma. Bolo to krátko po preniknutí dronu nad iránske teritoriálne vody pri pobreží mesta Asalúja v provincii Búšehr.

Približne o hodinu bol dron varovaný ešte dvakrát, keď už opustil vzdušný priestor islamskej republiky a znova krúžil v blízkosti hranice. Napätie medzi Washingtonom a Teheránom prudko stúplo po tom, ako iránske ozbrojené sily v spomínaný štvrtok 13. júna zostrelili americký dron - išlo o najnovší zo série incidentov vrátane útokov na lode v citlivo vnímaných vodách Perzského zálivu.

Irán k štvrtkovému incidentu vyhlásil, že dron narušil jeho vzdušný priestor, neďaleko strategického Hormuzského prelivu - toto tvrdenie však Spojené štáty popierajú. V reakcii na to sa USA pripravovali na vojenský úder na Irán, ale prezident Donald Trump oznámil, že ho v poslednej chvíli odvolal.

Tento incident s dronom sa stal v období, keď sa už zhoršilo napätie medzi oboma krajinami, a to po útokoch na tankery v Perzskom zálive, z ktorých USA obviňujú práve Irán. Islamská republika však tieto obvinenia dôrazne poprela.

Rúhání očakáva, že USA budú čeliť dôsledkom narušenia vzdušného priestoru

Iránsky prezident Hasan Rúhání požaduje od medzinárodného spoločenstva, aby podniklo kroky proti Spojeným štátom v súvislosti s incidentom zo štvrtka, keď americké bezposádkové lietadlo podľa Teheránu narušilo iránsky vzdušný priestor. Tlačová agentúra DPA o tom informovala s odvolaním sa na vyhlásenie Rúháního kancelárie.

Hasan Rúhání
Zobraziť galériu (3)
Hasan Rúhání  (Zdroj: SITA/Iranian Presidency Office via AP)

"Tento najnovší incident bolo opätovným porušením medzinárodných noriem," vyhlásil prezident v nedeľu, keď sa v Teheráne stretol s predsedníčkou Medziparlamentnej únie Gabrielou Cuevasovou-Barronovou. "Keďže ignorovali naše varovania, museli sme ten dron zostreliť," vysvetlil Rúhání a pripomenul, že štvrtková udalosť vyvolala ďalšie napätie v regióne Perzského zálivu. "Z tohto dôvodu očakávame primeranú odozvu zo strany medzinárodného spoločenstva a jasné kroky proti tomuto druhu priestupkov," vyjadril sa iránsky prezident.

Americký osobitný splnomocnenec pre Irán v nedeľu vyzval "všetky národy, aby využili diplomatické úsilie a naliehali na Irán, aby deeskaloval situáciu a odpovedal na diplomaciu diplomaciou". "Nemáme záujem o... vojenský konflikt s Iránom. Postavenie našich síl v danom regióne sme vylepšili pre čisto obranné účely," citovala agentúra AFP vyjadrenie Briana Hooka pred novinármi v Kuvajte.

Mike Pompeo vycestoval do Saudskej Arábie a SAE na rokovania o Iráne

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo cestuje do Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov na rokovania o Iráne. So zástupcami oboch krajín, ktoré sú spojencami USA, sa plánuje rozprávať o tom, ako zabezpečiť ich strategické zosúladenie a ako vybudovať globálnu koalíciu, ktorá by zakročila proti "najväčšiemu štátnemu sponzorovi terorizmu".

Mike Pompeo
Zobraziť galériu (3)
Mike Pompeo  (Zdroj: SITA/AP Photo/Sait Serkan Gurbuz)

V nedeľu to pred odletom povedal novinárom. Zároveň však zopakoval, že Spojené štáty sú pripravené rokovať s Iránom bez akýchkoľvek podmienok, aby dosiahli zmiernenie napätia v Perzskom zálive.

Viac o téme: MapaUSAIránŠpionážny dron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu