Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Irán tvrdí, že nové sankcie USA uzavrú cestu k diplomacii: Spojené štáty chcú stále rokovať

Hasan Rúhání Zobraziť galériu (5)
Hasan Rúhání (Zdroj: TASR/AP Photo/Vahid Salemi)

TEHERÁN - Americké sankcie voči iránskym lídrom znamenajú "trvalé uzatvorenie" cesty k diplomatickým vzťahom s Washingtonom. Napísal to v utorok na Twitteri hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Abbás Músaví, ktorého citovala agentúra AFP.

"Zavádzanie zbytočných sankcií proti najvyššiemu iránskemu vodcovi (ajatolláhovi Alímu Chameneímu) a šéfovi diplomacie (Mohammadovi Džavádovi Zarífovi) je trvalým uzatvorením cesty k diplomacii s Trumpovou vládou zúfalcov," napísal Músaví na Twitteri. Spojené štáty v pondelok oznámili, že Džaváda Zarífa, ako aj osem veliteľov iránskych revolučných gárd pridajú na sankčný zoznam. Plánujú tiež blokovať ďalšie iránske aktíva.

Ministerstvo financií zverejnilo toto vyhlásenie krátko po tom, ako americký prezident Donald Trump schválil uvalenie sankcií na ajatolláha Chameneího. Po týždňoch eskalujúceho napätia medzi Spojenými štátmi a Iránom a sérii útokov na ropné tankery v Hormuzskom prielive Irán vo štvrtok ráno zostrelil americké bezpilotné prieskumné lietadlo. Incident vyvolal obavy z otvorenej vojenskej konfrontácie. Kým Washington trvá na tom, že k zostreleniu došlo nad medzinárodnými vodami, Irán tvrdí, že dron sa pohyboval v jeho vzdušnom priestore.

Mohammad Džavád Zaríf
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Tobias Hase/dpa)

Spojené štáty sú stále ochotné rokovať s Iránom, tvrdí Bolton

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Bolton v utorok vyhlásil, že Spojené štáty sú s Iránom stále ochotné rokovať. Teherán podľa neho musí len týmito americkými "otvorenými dverami vstúpiť". Píše o tom agentúra AP. Boltonovo vyjadrenie zaznelo po vyhlásení iránskeho ministerstva zahraničných vecí, že najnovšie americké sankcie natrvalo uzavreli cestu k diplomatickému riešeniu sporov s Washingtonom. 

Americké sankcie, ktoré boli ohlásené v pondelok, sa vzťahujú na najvyššieho iránskeho vodcu ajatolláha Alího Chameneího, ministra zahraničných vecí Mohammada Džaváda Zarífa a na osem veliteľov iránskych revolučných gárd. Bolton následne vyhlásil, že Spojené štáty sú stále ochotné viesť s Iránskou islamskou republikou skutočné rokovania. "Jediné, čo Irán musí urobiť, je (týmito našimi) otvorenými dverami vstúpiť," uviedol Bolton na bezpečnostnom americko-rusko-izraelskom summite v Jeruzaleme. Zdôraznil, že po stredovýchodnom regióne momentálne cestujú americkí vyslanci, ktorí hľadajú cestu k zmierneniu súčasného vyhroteného napätia medzi Washingtonom a Teheránom. 

Poradca bieleho domu pre
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Irán však podľa neho na tieto snahy reaguje len "hrobovým" tichom, pričom stále neprejavil ochotu vzdať sa vývoja jadrových zbraní. "Jednoducho nemáme žiaden dôkaz o tom, že Irán urobil strategické rozhodnutie vzdať sa jadrových zbraní," povedal Bolton. Po týždňoch eskalujúceho napätia medzi Spojenými štátmi a Iránom a sérii útokov na ropné tankery v Hormuzskom prielive Irán minulý týždeň vo štvrtok zostrelil americké bezpilotné prieskumné lietadlo. Incident vyvolal obavy z vypuknutia otvorenej vojenskej konfrontácie.

Biely dom trpí slabomyseľnosťou, povedal Rúhání

Iránsky prezident Hasan Rúhání v utorok uviedol, že najnovšie americké sankcie, ktoré sú namierené proti najvyššiemu iránskemu duchovnému vodcovi ajatolláhovi Alímu Chameneímu sú "nehorázne a idiotské". Informovala o tom agentúra AP. Iránsky prezident si tiež zažartoval na účet amerického prezidenta Donalda Trumpa a Biely dom označil za "postihnutý slabomyseľnosťou". 

Rúháního vyjadrenia prišli deň po tom, čo Trumpova administratíva uvalila sankcie na Chameneího a jeho najbližších spolupracovníkov. Rúhání tiež kritizoval Spojené štáty za to, že chcú uvaliť sankcie aj na iránskeho ministra zahraničných vecí Mohammada Džaváda Zarífa. "Chcete sankcionovať ministra zahraničných vecí a zároveň žiadate o rokovania?" opýtal sa Rúhání v súvislosti s utorňajším vyhlásením poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Johna Boltona, ktorý vyhlásil, že Spojené štáty sú s Iránom stále ochotné rokovať.

Hasan Rúhání
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Iranian Presidency Office via AP)

Americký prezident Donald Trump podpísal v pondelok nariadenie o uvalení finančných sankcií na iránskeho najvyššieho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího a jeho spolupracovníkov. Trump na margo nových sankcií zdôraznil, že USA nevyhľadávajú konflikt s Iránom a sankcie sa v závislosti od ďalších krokov Teheránu môžu skončiť už zajtra - alebo "môžu trvať roky".

USA v máji 2018 jednostranne odstúpili od jadrovej dohody, ktorú s Iránom dosiahli v roku 2015 svetové veľmoci. Washington následne obnovil sankcie voči Iránu vrátane embarga na dovoz ropy. Začiatkom mája 2019 potom sankcie voči Iránu ešte sprísnili, keď zrušili všetky dovtedy platné výnimky zo zákazu dovozu iránskej ropy.

Čína vyzvala USA a Irán na zdržanlivosť

ína vyzvala v utorok na zachovanie "pokoja a zdržanlivosti" v súvislosti s napätím medzi Spojenými štátmi a Iránom, ktoré sa najnovšie vyhrotilo po tom, ako prezident USA Donald Trump uvalil nové sankcie na Teherán, píše agentúra AFP.

"Domnievame sa, že slepé uplatňovanie maximálneho tlaku problém nevyrieši," povedal na tlačovej konferencii v Pekingu hovorca ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang. "Fakty preukázali, že tieto opatrenia mali opačný účinok a vyostrili napätie v regióne," dodal.

Zostrelený americký dron bol v iránskom vzdušnom priestore

Rusko v utorok vyhlásilo, že americký prieskumný dron, ktorý Irán zostrelil minulý týždeň, sa pohyboval v iránskom vzdušnom priestore. Informovala o tom agentúra AFP. "Mám od ministerstva obrany Ruskej federácie informáciu, že uvedený dron sa nachádzal v iránskom vzdušnom priestore," uviedol v Jeruzaleme tajomník Rady bezpečnosti Ruskej federácie Nikolaj Patrušev, ktorý je na návšteve Izraela. Stretol sa tam so svojím americkým a izraelským náprotivkom Johnom Boltonom a Meirom Ben-Šabatom.

Nikolaj Patrušev
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Po týždňoch eskalujúceho napätia medzi Spojenými štátmi a Iránom a sérii útokov na ropné tankery v Hormuzskom prielive Irán vo štvrtok ráno zostrelil americké bezpilotné prieskumné lietadlo. Incident vyvolal obavy z otvorenej vojenskej konfrontácie. Kým Washington trvá na tom, že k zostreleniu došlo nad medzinárodnými vodami, Irán tvrdí, že dron sa pohyboval v jeho vzdušnom priestore.

Viac o téme: DiplomaciaRokovanie IránWashingtonTeheránSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu