Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Strašná pravda o jej eutanázii: 17-ročná Holanďanka Noa zomrela od hladu a smädu!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Facebook/N. P.)

AMSTERDAM – Podľa posledných medializovaných informácií sa tragický príbeh 17-ročnej Holanďanky Noy Pothovenovej, ktorá sa rozhodla dobrovoľne zomrieť a požiadala o eutanáziu, zavŕšil celkom inak. V nedeľu sa skončilo jej dlhé trápenie, ale nie eutanáziou za pomoci lekárov!

Ukázalo sa, že pravda je omnoho desivejšia. Lekári totiž žiadosti o asistovanú samovraždu nevyhoveli. Noa sa preto rozhodla skoncovať so životom nesmierne trýznivým spôsobom.

17-ročné dievča Noa Pothovenová si počas svojho krátkeho života užilo muky, aké si väčšina ľudí nedokáže ani predstaviť. Keď mala jedenásť, stala sa po prvý raz obeťou sexuálneho útoku. Od 12 rokov trpela anorexiou pre šikanu a o dva roky neskôr ju znásilnili. Krásna plavovláska mala celý život pred sebou, ale dvaja dospelí muži sa rozhodli, že jej ho počas niekoľkých sekúnd nenávratne zničia.

Strašná pravda o jej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/N. P.)

Bolestné skúsenosti v puberte mladej Holanďanke zničili psychiku tak veľmi, že škody sa už nedali napraviť. Noa s traumami statočne bojovala a pokúsila sa z nich vyrozprávať v knihe, ktorú napísala. Stále viac však podliehala stavom beznádeje a strácala chuť žiť. „Dýcham, ale nežijem,“ povedala vlani v decembri v rozhovore s novinárom Paulom Bolwerkom. Dlhodobé trápenie vyvrcholilo jej žiadosťou o eutanáziu.

Hoci je eutanázia v Holandsku legálna od roku 2002, lekári ju v prípade Noy nepovolili pre jej nízky vek. Keď Noa o asistovanú samovraždu požiadala, mala iba 16 rokov a chýbal jej potrebný súhlas rodičov. „Myslia si, že som príliš mladá na smrť. Myslia si, že by som sa mala pokúsiť z traumy vyliečiť, môj mozog vraj na to musí byť plne vyvinutý. Ale to trvá do 21 rokov. Som zničená, tak dlho čakať nemôžem. Na liečenie som chodila, ďalej však už nevládzem,“ povedala Noa pre server gelderlander.nl.

Strašná pravda o jej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/N. P.)

„Čo nám ešte ostáva? Skúsili sme všetko. Ktorá inštitúcia môže našej dcére pomôcť? Noa stratila nádej a čas uteká,“ vyjadrili sa pre server zdrvení rodičia Frans a Lisette. Dievčaťu však už v jej rozhodnutí nemohlo nič zabrániť. Noa sa rozhodla zomrieť trýznivou smrťou od hladu a smädu a na začiatku júna prestala piť i jesť. „Nepíšte mi, prosím, že to nie je dobre. Je to moje rozhodnutie a je konečné. Láska v tomto prípade znamená nechať ma ísť,“ odkázala Noa priateľom a fanúšikom na instagrame a priložila fotografiu zo smrteľnej postele.

Strašná pravda o jej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/N. P.)

Deň pred smrťou na sociálnu sieť napísala: „Možno vás to prekvapí, ale plánovala som to dlho, nie je to impulzívne rozhodnutie.“ Hoci holandské úrady Noinu žiadosť o eutanáziu odmietli, jej želaniu zomrieť nakoniec vyhoveli a po dlhom zvažovaní bolo nakoniec rozhodnuté, že Nou nechajú zomrieť od smädu, ako si želala. V nedeľu podľahla dehydratácii.

Noa Pothovenová a jej príbeh vyvolal reakciu aj u pápeža Františka. „Eutanázia a asistovaná samovražda sú prehrou pre nás všetkých. Naším poslaním je nikdy neopustiť tých, ktorí trpia, nikdy sa nevzdávať a starostlivosťou a láskou v nich znovu prebudiť nádej,“ napísal pápež na oficiálnom twitterovom účte.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu