Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Spojené štáty vo Venezuele dosiahli svoj cieľ: Rusko stiahlo väčšinu svojich ľudí

Demonštranti vo Venezuele
Demonštranti vo Venezuele (Zdroj: SITA/AP/Natascha Pisarenko)

WASHINGTON - Rusko informovalo Spojené štáty, že z Venezuely stiahlo väčšinu svojho personálu. Na sociálnej sieti Twitter to v pondelok napísal americký prezident Donald Trump. K jeho oznámeniu došlo približne dva mcesiace po tom, ako Trump vyzval Moskvu, aby sa z Venezuely stiahla, pripomína agentúra AFP.

"Rusko nás informovalo, že z Venezuely stiahlo väčšinu svojich ľudí," napísal na Twitteri Trump, ktorý je aktuálne na návšteve v Británii. Kremeľ sa dosiaľ k Trumpovmu výroku oficiálne nevyjadril. Napätie medzi Ruskom a USA sa v ostatných mesiacov vyostrilo práve pre krízu vo Venezuele, kde Washington robí všetko pre to, aby zosadil venezuelského prezidenta Nicolása Madura, píše agentúra AFP. Dodáva, že Trump ešte v marci Rusko vyzval, aby z Venezuely "odišlo". Vyjadril sa tak krátko po tom, ako do Venezuely priletela približne stovka ruských vojakov.

Americký denník The Wall Street Journal (WSJ) už v nedeľu informoval, že Rusko znížilo svoju prítomnosť vo Venezuele z pôvodných asi 1000 ľudí na niekoľko desiatok. Ruská štátna zbrojárska spoločnosť Rostech, ktorej experti v minulosti vo Venezuele cvičili venezuelských vojakov a radili im pri nákupe vojenského arzenálu, článok WSJ v reakcii bagatelizovala. Uviedla pritom, že údaje v ňom boli extrémne prehnané.

Vo svojom vyhlásení zároveň informovala, že do Venezuely "pravidelne prichádzajú technickí špecialisti, a to kvôli oprave či údržbe predtým dodanej techniky", pričom "nedávno bola napríklad vykonaná údržba na sérii lietadiel". Hovorkyňa tejto spoločnosti ďalej pre AFP uviedla, že vo Venezuele pracuje aktuálne v tamojšej kancelári Rostechu "zhruba desať ľudí, ako aj vždy predtým".

Podľa denníka WSJ mal však Rostech v minulosti vo Venezuele omnoho väčšie zastúpenie. Vzťah tejto spoločnosti s Caracasom podľa WSJ značne ochladol po tom, ako Moskva zistila, že Madurov režim už nie je schopný za tieto služby platiť.

Viac o téme: RuskoUSAVenezuelaNicolás MaduroJuan Guaidó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu