Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nepokoje vo venezuelskej väznici si vyžiadali svoje obete: Najmenej 29 trestancov zahynulo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CARACAS - Pri nepokojoch v preplnenej venezuelskej väznici v piatok zahynulo najmenej 29 väzňov, informujú úrady. Konflikt medzi trestancami a strážnikmi údajne vypukol, keď väzni odmietli do bloku vpustiť strážnikov, ktorí to tam plánovali prehľadať, pretože sa obávali, že ich okradnú.

Zástupca kancelárie generálneho prokurátora, ktorý médiá informoval pod podmienkou zachovania anonymity, potvrdil, že o život prišlo najmenej 29 ľudí a ďalších 19 utrpelo zranenia.

Podľa Humberta Prada z ľudskoprávnej organizácie, ktorá sleduje situáciu vo venezuelských väzniciach, majú informácie aj o minimálne jednom výbuchu. Zariadenie v štáte Portuguesa, asi 350 kilometrov od hlavného mesta Caracas, je vybudované pre 250 väzňov, no podľa Prada je ich tam 540. Prado zároveň vyzval úrady, aby zabránili ďalším násilným úmrtiam odsúdených, pričom upozornil, že od roku 2017 pri troch rôznych vzburách v krajine zahynulo už viac ako 130 väzňov.

Kritici tvrdia, že asi tridsiatka väzníc vo Venezuele je vážne preplnená, pričom sa v nich údajne nachádza až 57-tisíc odsúdených.

Viac o téme: VäznicaVäzniKonflikt Venezuela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu