Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Napätie v Perzskom zálive sa stupňuje: Bahrajn prikázal občanom opustiť región

Bahrajnský vicepremiér šejk Mohammad bin Mubarak al-Khalifa
Bahrajnský vicepremiér šejk Mohammad bin Mubarak al-Khalifa (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla, Pool)

DUBAJ - Bahrajn prikázal všetkým svojim občanom, aby okamžite opustili Irak a Irán. Deje sa tak v čase stupňujúceho sa napätia v Perzskom zálive. Nariadenie oznámilo prostredníctvom štátnej tlačovej agentúry bahrajnské ministerstvo zahraničia. Za rozhodnutím je podľa neho "nestabilná situácia v regióne a vážne ohrozenie bezpečnosti a stability".

Na situáciu v Perzskom zálive má vplyv stupňujúce sa napätie medzi Iránom a Spojenými štátmi americkými. Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa vyslala do regiónu Blízkeho východu lietadlovú loď USS Abraham Lincoln a bojovú jednotku bombardérov. Malo ísť o reakciu na nešpecifikovanú hrozbu zo strany Iránu proti americkým záujmom. Obe strany však tvrdia, že nestoja o vojnu.

Pre eskaláciu napätia už americké ministerstvo zahraničia skôr počas týždňa nariadilo všetkým zamestnancom veľvyslanectva USA v Iraku, ktorých prítomnosť nie je nevyhnutná, aby okamžite opustili krajinu. Energetická spoločnosť Exxon Mobil zase nariadila evakuáciu svojich zamestnancov v irackej provincii Basra. Podľa nemenovaného irackého predstaviteľa evakuujú občanov zo zahraničia a Iračanov, ktorí majú druhé občianstvo.

 

 

Viac o téme: IránBahrajnIrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu