Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zomrel najdlhšie vládnuci premiér (†84) na svete, v čele krajiny stál od roku 1971

Chalífa bin Salmán al-Chalífa
Chalífa bin Salmán al-Chalífa (Zdroj: SITA/AP Photo/Jon Gambrell)

MANÁMA - Vo veku 84 rokov zomrel v stredu bahrajnský premiér, princ Chalífa bin Salmán al-Chalífa, ktorý bol najdlhšie slúžiacim predsedom vlády na svete - svoj post zastával od roku 1971. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na bahrajnské médiá.

Premiér zomrel podľa bahrajnskej tlačovej agentúry BNA v stredu ráno v nemocnici Mayo Clinic v americkom štáte Minnesota. Pohreb sa uskutoční až po tom, keď budú jeho telesné pozostatky prevezené do vlasti, píše agentúra DPA s tým, že sa na ňom bude môcť zúčastniť len obmedzený počet príbuzných.

Bahrajnský kráľ Hamad ibn Ísá al-Chalífa vyhlásil po úmrtí premiéra týždňový štátny smútok a stiahnutie vlajok na pol žrde. Od štvrtka prestanú na tri dni pracovať štátne úrady. Dlhoročnému premiérovi Bahrajnu sa podarilo zostať pri moci aj po roku 2011, keď protestujúci počas arabskej jari žiadali jeho odstúpenie pre obvinenia z korupcie, pripomína agentúra AP.

"Chalífa bin Salmán predstavoval starú gardu, a to nielen svojím vekom a svojím služobným postavením," uviedla Kristin Smithová Diwanová z Inštitútu pre arabské štáty Perzského zálivu vo Washingtone (AGSIW). "Predstavoval staré chápanie spoločnosti zakorenené v kráľovských výsadách," vysvetlila.

Viac o téme: PremiérBahrajnChalífa bin Salmán al-Chalífa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu