Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Česi chystajú veľké protesty, žiadajú demisiu Babišovej ministerky: VIDEO Je za tým aj Chuck Norris

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: YouTube/Milion Chvilek)

PRAHA - Už po tretíkrát budú dnes ľudia v Prahe, Brne a ďalších českých mestách protestovať proti novej ministerke spravodlivosti Marii Benešovej (ANO). Podujatie organizuje iniciatíva "Milion chvilek pro demokracii", ktorá požaduje demisiu Benešovej a vymenovanie nezávislého ministra. Chce tiež uistenie, že vláda neodvolá najvyššieho štátneho zástupcu Pavla Zemana.

Nová česká ministerka spravodlivosti vyvoláva kontroverzie: Podľa opozície má chrániť Babiša

Demonštranti sa v Prahe zídu na Staromestskom námestí o 18.30. Pred dvoma týždňami ho zaplnili zhruba z troch štvrtín, minulý pondelok bola účasť podľa organizátorov ešte vyššia. Ak vláda požiadavky iniciatívy nesplní, plánujú budúci týždeň demonštráciu presunúť na Václavské námestie.

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: AP Photo/Petr David Josek)

Podporovatelia protestu tvrdia, že Benešová dva roky spochybňuje Babišovo trestné stíhanie. Jej vymenovanie krátko po policajnom návrhu na podanie obžaloby v kauze "Čapí hnízdo" označujú za možný "najväčší zásah do justičnej moci od novembra 1989".

Čapí hnízdo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Kritizujú tiež to, že ministerka uvažuje o zúžení justičnej sústavy z terajších štyroch na tri stupne. Benešová uviedla, že chce pre zúženie pripraviť podklady, rozhodovať o ňom ale nebude. Pri štvrtkových interpeláciách povedala, že verdikt by bol až na novom ministrovi v ďalšom volebnom období.

Česi chystajú veľké protesty,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek)

"17. apríla polícia navrhla obžalovať premiéra Babiša. Ten vyhlásil, že je to účelový komplot, a 18. apríla vymenil ministra spravodlivosti Kněžínka za Mariu Benešovú. Tá už dva roky opakovane spochybňuje premiérovo trestné stíhanie. V roku 2017 nehlasovala pre vydanie Andreja Babiša trestnému stíhaniu, pričom označila kauzu Čapí hnízdo za politické intrigy. Snáď preto sa jej začalo hovoriť ministerka Čapího hnízda a mýta. 30. apríla bola Benešová menovaná ministerkou. V ten istý deň vyhlásila na adresu protestov, ktoré sa uskutočnili v 105 obciach po celej krajine, toto: "Včera som videla na námestí mladých ľudí a trúfam si odhadnúť, že koľkokrát ani nerozoznajú rozdiel medzi štátnym zástupcom a sudcom ..." NIE SME DETI!" napísali organizátori pod facebookovou udalosťou, ktorá má názov "Naozaj chceme demisiu" a aktivizuje ľudí k dnešného príchodu na Staromestské námestie.

Česi chystajú veľké protesty,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB)

Zaujímavosťou je, že na pondelňajšiu demonštráciu pozýva vo videu, ktoré vytvoril známy český videokúzelník Michala Orsava, tiež legendárny Chuck Norris.

Viac o téme: ProtestMinisterka spravodlivostiAndrej BabišANOMarie Benešová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu