Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ochranka Andreja Babiša totálne zlyhala! Streľba na letisku v Bruseli

Andrej Babiš Zobraziť galériu (3)
Andrej Babiš (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

PRAHA - Na palube českého vládneho špeciálu, ktorým sa v utorok večer vracal český premiér Andrej Babiš z mimoriadneho summitu EÚ do Prahy, sa ešte pred odletom z Bruselu ozval výstrel. Podľa TV Nova na vine mala byť chyba jedného z členov ochranky pri manipulácii so zbraňou. Prípadom sa zaoberá Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov (GIBS) aj Vojenská polícia.

Obrovská demonštrácia v Prahe: VIDEO Proti Babišovi a jeho ministerke protestovali desaťtisíce ľudí

​Člen ochranky omylom vystrelil vo chvíli, keď svoju zbraň v súlade s predpismi vybíjal a chcel ju odovzdať posádke lietadla, píše portál aktualne.cz, ktorého spravodajca bol v čase výstrelu v lietadle a celý incident videl.

Andrej Babiš ani nikto iný z 22 ľudí na palube nebol zranený. "Podľa pôvodných informácií, ktoré cestujúcim podal kapitál lietadla, bol stroj neschopný odletu späť do Prahy. Babiš teda mal počkať na okamih, kedy do Bruselu priletí náhradné lietadlo z Prahy, čo malo trvať minimálne šesť hodín. Iným variantom bolo, že poletí až ráno pravidelnou linkou Českých aerolínií," uviedol server.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto

Nakoniec po zhruba hodine čakania ale kapitán po preskúmaní škôd, ktoré výstrel spôsobil, cestujúcich informoval, že stroj je schopný letu. "Guľku sme našli. Nijako nepoškodila trup lietadla," povedal kapitán. Podľa dostupných informácií výstrel zasiahol iba vozík s jedlom.

"Došlo k výstrelu zo služobnej zbrane príslušníka polície, tento výstrel bol s najväčšou pravdepodobnosťou nechcený, avšak okolnosti tohto konania budeme zisťovať," uviedla hovorkyňa GIBS Ivana Nguyenová.

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (3)
Andrej Babiš  (Zdroj: TASR/AP Photo/Francisco Seco)

"V súčasnej chvíli môžem potvrdiť, že naozaj včera došlo na palube vládneho lietadla v miestnosti, ktorá je oddelená od prístupu ďalších osôb, pri kontrole a následnom ukladaní zbrane do určeného priestoru k výstrelu zo služobnej zbrane," potvrdila pre TV Nova hovorkyňa Policajného prezídia Eva Kropáčová. Premiér Babiš dnes pokračoval v naplánovanom programe.

Svoj názor na incident vyjadril aj český bezpečnostný expert Andor Šándor: "Ja si neviem predstaviť, že niekto môže vystreliť nechtiac. Buď sa ten človek s tou zbraňou hrá, alebo nevie so zbraňou zaobchádzať."

Podobná vec sa stala v júni 1994, keď jeden z členov ochranky vtedajšieho českého ministra obrany Antonína Baudyša pri lete do Švédska prestrelil podlahu lietadla Tu-154 a zasiahol nádrž. Muž pištoľou pravdepodobne zavadil pri vstávaní o operadlo sedadla. Benzín vtedy zaplavil batožinový priestor, haváriu na letisku v Štokholme likvidovali dva hasičské zbory.

Viac o téme: LietadloStreľbaBruselAndrej Babiš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu