Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Protesty v Prahe pokračujú: Obyvatelia chcú zosadiť ministerku spravodlivosti

Protesty v Prahe
Protesty v Prahe (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - V Prahe sa v utorok opäť, už štvrtýkrát za posledné štyri týždne, zišli demonštranti protestujúci proti nedávno vymenovanej českej ministerke spravodlivosti Marii Benešovej.

Protesty sa postupne zintenzívňujú, keďže v utorok prišli na demonštráciu desaťtisíce ľudí, zatiaľ čo minulý pondelok to boli len tisíce. Demonštranti, ktorí žiadajú odchod Benešovej z vlády, sa doteraz stretávali na Staromestskom námestí, v utorok sa však protest presunul na Václavské námestie.

Vymenovanie Benešovej za ministerku spravodlivosti vyvoláva v krajine značné kontroverzie, keďže k zmene na čele ministerstva prichádza práve v čase, keď polícia uzatvorila vyšetrovanie v kauze Čapí hnízdo, v ktorej premiér Andrej Babiš čelí návrhu na podanie obžaloby za spreneveru eurofondov. Podľa opozície má byť Benešová osobou, ktorá bude Babišovi na čele ministerstva kryť chrbát.

Ďalšou vecou, ktorú demonštranti Benešovej vyčítajú, je to, že až do jej vymenovania koncom apríla pôsobila u prezidenta Miloša Zemana. Podľa niektorých kritikov sa jej vymenovaním za ministerku spravodlivosti posilňuje moc prezidenta v exekutíve. Premiér Babiš obidve obvinenia odmieta.

Viac o téme: ProtestyMinisterstvo vnútraMaria Benešová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu