Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Berlín oslavuje 70. výročie ukončenia sovietskej blokády

(Zdroj: Repro foto YouTube/afpde)

BERLÍN - Nemecká metropola Berlín v nedeľu oslavuje 70. výročie ukončenia sovietskej blokády, ktorá sužovala mesto v rokoch po druhej svetovej vojne a vynútila si letecké zásobovanie západných sektorov Berlína. Išlo o najväčšiu povojnovú humanitárnu operáciu svojho druhu.

Činitelia a hostia vrátane niekoľkých amerických vojakov, ktorí pomáhali pri realizácii tzv. leteckého mosta, sa stretli na miestnom letisku Tempelhof a zúčastnili sa na slávnostnom podujatí, informuje stanica Slobodná Európa.

Blokáda sa začala 24. júna 1948, keď sovietsky líder Josif Stalin odrezal všetky cesty, železnice a vodné trasy smerujúce z východného Nemecka do západnej časti tohto rozdeleného mesta. Jeho cieľom bolo podmaniť si danú enklávu nachádzajúcu sa v Sovietmi kontrolovanej východnej časti krajiny.

Išlo o vyvrcholenie napätia medzi bývalým Sovietskym zväzom a západnými mocnosťami, ktoré sa delili o povojnovú okupáciu Nemecka. O dva dni neskôr začali prvé lietadlá zo západného Nemecka zhadzovať obyvateľom Západného Berlína, tvoreného americkým, britským a francúzskym sektorom, potrebné zásoby.

Počas nasledujúceho roka americké a britské lietadlá uskutočnili takmer 300.000 letov a doručili viac než dva milióny ton potravín, paliva a ďalších zásob, ktoré umožnili vyše dvom miliónom obyvateľov Západného Berlína prežiť. Lietadlá na to využívali vzdušný koridor široký menej než dva kilometre.

Lietadlá štartovali z leteckej základne v meste Celle. V máji 1949 sa sovietska blokáda skončila, hoci spojenecké lety pokračovali ešte niekoľko mesiacov. Berlínska blokáda zvýraznila protichodné ideologické a ekonomické vízie pre povojnovú Európu a predstavovala prvý medzinárodný spor studenej vojny.

Viac o téme: VýročieBerlínUkončenie sovietskej blokády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu