Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Streľba v luxusnom 5-hviezdičkovom hoteli: Evakuácia hostí, štyroch útočníkov zabili

KARÁČÍ - Pakistanské bezpečnostné sily dnes zabili štvoricu ozbrojencov, ktorí zaútočili na päťhviezdičkový hotel v prístave Gvádar na juhu krajiny a zabili tamojšieho strážcu. Informovala o tom armáda vo svojom vyhlásení. Hostia luxusného prímorského hotela boli včas evakuovaní a nikto z nich nebol zranený. K útoku sa prihlásila separatistická Balúčistánská oslobodzovacia armáda (BLA).

Najsmutnejšie chvíle: FOTO Dánsky miliardár sa rozlúčil so svojimi deťmi, ktoré zabili na Srí Lanke

Ozbrojení muži hotel prepadli okolo 17.00 h. miestneho času (14.00 h. SELČ). Nasledovala niekoľkohodinová prestrelka, počas ktorej sa útočníkov pokúšali zneškodniť jednotky polície, armády a námorníctva.

Prístavné mesto Gvádar leží na juhozápade Pakistanu. V posledných rokoch do tamojšieho prístavu mohutne investovala Čína.

Balúčistan, ktorý je bohatý na ropu, zemný plyn a nerasty, je od roku 2004 dejiskom konfliktu medzi separatistami a pakistanskou armádou. Bojovníci za nezávislosť obviňujú vládu, že síce v provincii ťažia prírodné zdroje, ale zo získaných prostriedkov nič nedávajú na zlepšenie situácie chudobného obyvateľstva.

Terčom balúčskych separatistov sa okrem príslušníkov pakistanských bezpečnostných síl pravidelne stávajú cudzinci či Pakistanci z iných oblastí krajiny. Minulý mesiac ozbrojenci prepadli niekoľko autobusov na ceste medzi Gvádarom a Karáčím a zabili 14 ľudí.

Prístav Gvádar v Arabskom mori poskytne Číne bezpečnejší a priamejší prístup na Blízky východ, bohatý na ropu, než námorná obchodná trasa cez úzky Melacký prieliv. Čínsko-pakistanský ekonomický koridor (CPEC) ako súčasť Novej hodvábnej cesty počíta s prepojením západočínskej provincie Sin-ťiang s Gwádarom, pričom vlajkovou loďou projektu bude rozvoj tamojšieho obchodného prístavu.

Viac o téme: Hotelútok Pakist
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu