Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Konečné výsledky parlamentných volieb v Thajsku sú nejasné: Jedno kreslo je stále voľné

Thajský kráľ Mahá Vatčirálongkón máva ľuďom
Thajský kráľ Mahá Vatčirálongkón máva ľuďom (Zdroj: TASR/ AP Photo/Sakchai Lalit)

BANGKOK - Konečné výsledky parlamentných volieb v Thajsku, ktoré oznámila v stredu tamojšia ústredná volebná komisia, nepriznali ani jednej politickej strane absolútnu väčšinu a pravdepodobne budú zdrojom právnych sporov. Informovala o tom v noci na štvrtok agentúra AP.

Komisia oznámila definitívne rozdelenie kresiel v 500-člennej dolnej komore parlamentu na základe zložitého vzorca, ktorý nedokázala jasne vysvetliť, čo vyvolalo podozrenia z možnej manipulácie.  Podľa zverejnených údajov bude mať v zákonodarnom zbore zastúpenie 26 strán, z toho 14 však len po jednom. Jedno kreslo zostáva zatiaľ neobsadené, keďže sa čaká na výsledky opakovaného hlasovania vo volebnom obvode, kde bol víťazný kandidát diskvalifikovaný.

Voľby z 24. marca boli prvými v Thajsku od vojenského prevratu z roku 2014. V súlade s predbežnými výsledkami získali na základe zmiešaného systému najviac kresiel kandidáti Strany moci ľudového štátu (Pchak pchalang pračchárát, PPRP), ktorej členom je súčasný premiér Prajut Čan-o-ča, a najväčšieho zoskupenia demokratickej opozície - Strany pre Thajčanov (Pchak pchüa Tchaj, PTP). Ani jedna z nich však nebude mať väčšinu a obe sa snažia vytvoriť koalíciu s menšími stranami, aby mohli vládnuť.

Za volebných víťazov sa už dávnejšie vyhlásili oba hlavné politické tábory. Thajská junta po prevrate sľubovala, že pri moci zostane iba rok, kým sa v krajine neobnoví poriadok narušený masovými demonštráciami proti predošlej vláde. Už po roku sa tak mali konať nové voľby, ktoré však junta niekoľkokrát odložila, pričom ako dôvod uvádzala potrebu zrealizovať reformy a zaistiť národnú bezpečnosť.

Viac o téme: VýsledkyParlamentné voľbyVolebná komisiaMahá Vatčirálongkón
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu