Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poslanci chcú Zelenskému zabrániť uplatniť právo hlavy štátu: Plánuje rozpustiť pralament

Volodymyr Zelenský
Volodymyr Zelenský (Zdroj: TASR/AP Photo)

KYJEV - Predsedovia klubov a frakcií v ukrajinskom parlamente sa domnievajú, že inaugurácia Volodymyra Zelenského do funkcie prezidenta by sa mala konať 28. mája.

Médiá o tom v sobotu informoval poslanec Viktor Bondar, ktorý spresnil, že mnohí poslanci chcú, aby sa inaugurácia Zelenského konala až po 27. máji, pretože by mu tak zabránili uplatniť právo hlavy štátu na rozpustenie parlamentu.

Bondar napriek tomu nevylúčil, že inaugurácia sa uskutoční 19. mája, ako to chce samotný Zelenskyj.  Vzhľadom na to, že v súčasnom parlamente nie je žiadny zástupca Zelenského strany Sluha národa, bolo by preňho výhodnejšie vypísať predčasné parlamentné voľby. Zákon mu však zakazuje urobiť to v čase, keď poslancom do ukončenia ich mandátu zostáva šesť mesiacov. 

Právomoci súčasného parlamentu vypršia 27. novembra tohto roku. V praxi to znamená, že ak by sa Zelenskyj ujal funkcie prezidenta po 27. máji, nemohol by parlament rozpustiť. Analytici upozorňujú, že Zelenskyj by sa s kľúčovými politickými hráčmi mohol dohodnúť na svojej skoršej inaugurácii. Dohoda s predstaviteľmi súčasného, verejnosťou kritizovaného vedenia krajiny by však mohla viesť k poklesu popularity jeho strany u voličov. 

Zelenského strana má teraz podľa prieskumov verejnej mienky podporu asi 25 percent ukrajinských voličov. Tí sú povestní tým, že im ich politickí favoriti veľmi rýchlo "odpadnú od srdca", po čom nasleduje aj pokles sympatií k strane, ktorú reprezentujú, upozornili politológovia. Voľby do ukrajinského parlamentu by sa v riadnom termíne mali konať poslednú októbrovú nedeľu.  

Viac o téme: ParlamentPoslanciUkrajinaVolodymyr Zelenský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu