Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na Ukrajine je vymaľované: Zelenskyj sa ujal funckie hlavy štátu, jeho prvý krok hovorí za všetko

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa v pondelok slávnostne ujal funkcie, oznámil rozpustenie parlamentu. Informovala o tom agentúra AFP. V inauguračnej reči tiež uviedol, že jeho prvou úlohou bude ukončenie konfliktu s Moskvou podporovanými separatistami na východe krajiny.

"Našou prvou úlohou je prímerie v Donbase," vyhlásil Zelenskyj. Štyridsaťjedenročný Zelenskyj počas slávnostnej ceremónie v parlamente prisľúbil, že bude chrániť "zvrchovanosť a nezávislosť Ukrajiny". Na ceremóniu neprišiel v tradičnej automobilovej kolóne, ale pešo cez park plný ľudí. Sprevádzali ho štyria ochrankári, pričom si podal ruku s niektorými okolostojacimi a s jedným z nich si urobil aj selfie.

AP pripomína, že prezidentského úradu sa ujal populárny komik bez predchádzajúcich politických skúseností, ktorý v priamych voľbách jasne porazil doterajšiu hlavu štátu Petra Porošenka. Špekulácie o Zelenského prípadnej kandidatúre sa objavili pred niekoľkými rokmi, keď hral ukrajinského prezidenta v televíznom seriáli.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Efrem Lukatsky)

Zelenskyj podľa agentúry AFP počas predvolebnej kampane Ukrajincom sľuboval, že v krajine zlikviduje korupciu a skončí vojnový konflikt s proruskými separatistami v Donbase. Porošenka pritom obviňoval, že neurobil nič pre zlepšenie životných podmienok a  potlačenie chudoby na Ukrajine.

Kremeľ dúfa, že Zelenskyj pomôže zlepšiť vzťahy 

Kremeľ vyjadril v pondelok nádej, že nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pomôže normalizovať vzťahy s Ruskom. Informovala o tom agentúra AP. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že ruský prezident Vladimir Putin nemá v úmysle poslať blahoželanie Zelenskému, ktorý sa v pondelok slávnostne ujal funkcie.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Alexei Druzhinin)

Putin podľa slov Peskova zablahoželá Zelenskému až k "prvým úspechom" pri riešení konfliktu na východe Ukrajiny a k normalizovaniu vzťahov s Ruskom. Vzťahy medzi oboma krajinami sú napäté od ruskej anexie Krymu v roku 2014 a nasledujúceho separatistického povstania na východe Ukrajiny, pripomína AP. Na otázku, či Rusko splní Zelenského požiadavku na prepustenie ukrajinských zajatcov, Peskov novinárom povedal, že Moskva je ochotná pokračovať v rozhovoroch o tejto záležitosti.

Viac o téme: PrezidentUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu