Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nórska ministerka odstúpila v dôsledku pobúrenia: Teraz sa prekvapujúco vracia do vlády

Sylvi Listhaugová
Sylvi Listhaugová (Zdroj: SITA/Hakon Mosvold Larsen / NTB scanpix via AP)

OSLO - Nórska premiérka Erna Solbergová v piatok oznámila, že do vlády sa vracia bývalá ministerka spravodlivosti Sylvi Listhaugová, ktorá vlani odstúpila v reakcii na pobúrenie, ktoré vyvolala svojím výrokom. Informovala o tom agentúra DPA.

Solbergová v piatok privítala naspäť vo vláde Listhaugovú, ktorá zaujme post ministerky zdravotníctva a penzijnej starostlivosti. Ministerka ohlásila demisiu v marci 2018 krátko pred hlasovaním o vyslovení nedôvery vláde v reakcii na pobúrenie, ktoré vyvolal jej príspevok na Facebooku. Listhaugová v ňom obvinila opozičnú Stranu práce z toho, že ju viac zaujíma ochrana teroristov než bezpečnosť Nórska.

Príspevok bol podľa DPA považovaný za kontroverzný v súvislosti s útokmi pravicového extrémistu Andersa Behringa Breivika. Tie si v roku 2011 vyžiadali 77 mŕtvych a väčšinu obetí tvorili účastníci letného tábora mládežníckej organizácie Strany práce. Listhaugová sa následne parlamentu ospravedlnila.

Solbergová v piatok uviedla, že berie do úvahy ospravedlnenie a aj skutočnosť, že Listhaugovú cez víkend vymenovali za podpredsedníčku Pokrokovej strany (FrP). Líder Strany práce Jonas Gahr Störe sa k jej návratu do vlády vyjadril kriticky.

Listhaugová bola podľa DPA terčom kritiky aj za tvrdý postoj voči imigrantom a utečencom, ktoré prezentovala počas pôsobenia vo funkcii ministerky pre imigráciu a integráciu v rokoch 2015-17 i po ňom.

Viac o téme: NórskoSylvi Listhaugová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu