Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO Cyklón Faní zasiahol mohutnou silou Indiu: Najmenej milión evakuovaných, hlásia mŕtvych

Cyklón Faní Zobraziť galériu (3)
Cyklón Faní (Zdroj: SITA/AP)

NAÍ DILLÍ - Východné pobrežie Indie zasiahol v piatok cyklón Faní. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na indický hydrometeorologický ústav.

"Cyklón sa k pobrežiu priblížil o 08.00 h miestneho času (04.30 h SELČ), pričom proces presunu jeho oka nad pevninu by sa mal zavŕšiť v priebehu nasledujúcich dvoch hodín," uvádza sa vo vyhlásení indického hydrometeorologického ústavu.

Cyklón Faní
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Cyklón Faní, ktorý v piatok zasiahol východné pobrežie Indie, si doteraz vyžiadal najmenej dve obete na životoch.  Ako spresnila agentúra AFP, jednou z obetí cyklónu je starší muž, ktorý podľahol infarktu; druhá obeť zomrela, keď na ňu spadol strom. Miestne úrady dodali, že v súvislosti s cyklónom bolo z rizikových nízkopoložených oblastí v štáte Urísa evakuovaných celkovo 1,2 milióna ľudí. Úrady im ponúkli ubytovanie v asi 4000 núdzových prístreškov.

Ako poznamenal osobitný komisár pre mimoriadne situácie Bišnupáda Sethi, táto evakuácia bola svojím rozsahom bezprecedentná. Potvrdil tiež, že telefonické spojenie v niektorých oblastiach bolo prerušené, avšak podľa dostupných informácií tam neboli zaznamenané žiadne úmrtia ani zranenia. Prevádzku letiska v Kalkate, hlavnom meste Západného Bengálska, v piatok popoludní miestneho času prerušili až do soboty rána. Podľa najnovších informácií bolo zrušených aj najmenej 200 vlakových spojení.  

Cyklón Faní
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa agentúry AP cyklón sprevádza prudký lejak a silný vietor - dosahujúci miestami rýchlosť 205 kilometrov za hodinu -, ktorý vyvracal stromy, odnášal strechy domov a poškodzoval rybárske lode. Cyklón by mal v sobotu zoslabnúť a vydať sa smerom k bangladéšskemu mestu Čitágaon. Ohrozené je aj mesto Cox's Bazar, kde v táboroch s provizórnym ubytovaním žijú tisíce moslimských utečencov z indoárijského etnika Rohingov.

 

Viac o téme: EvakuovanýIndiaCyklón Faní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu