Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Neuveriteľný prípad z Austrálie: Vajcový chlapec (17) pobúril senátora, rozhodnutie polície?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

SYDNEY - Austrálska polícia v utorok oznámila, že nevznesie obvinenia v prípade marcovej roztržky, pri ktorej 17-ročný mladík rozbil vajce o hlavu politikovi na protest proti jeho výrokom o útoku na mešity v novozélandskom meste Christchurch.

Tínedžer identifikovaný ako Will Connolly vyviazne len s napomenutím, zatiaľ čo konanie napadnutého senátora Frasera Anninga, ktorý ho následne vyfackal, bolo vyhodnotené ako sebaobrana. Tlačová agentúra AP to uviedla s odvolaním sa na vyhlásenie polície v austrálskom štáte Viktória, ktorá preskúmala záznam z tohto incidentu a vypočula oboch účastníkov.

Polícia uviedla, že sa stále snaží zistiť totožnosť muža, ktorý údajne Connollyho kopol, keď ho držali pri zemi podporovatelia Anninga. Krajne pravicový politik Anning, zastupujúci v austrálskom Senáte štát Queensland, vyvolal kritiku tvrdením, že marcová streľba v mešitách na Novom Zélande, ktorá si vyžiadala 50 mŕtvych, bola dôsledkom moslimskej imigrácie. Počas tlačovej konferencie v Melbourne k nemu zozadu pristúpil Connolly a rozbil mu o hlavu vajce. Senátor mu uštedril niekoľko faciek a mladíka ihneď zadržala ochranka.

Connolly sa stal následne známym ako "vajcový chlapec", pričom sa ho zastal i austrálsky premiér Scott Morrison. Tínedžer v rozhovore pre televíznu sieť Network Ten povedal, že je znechutený z Anningových výrokov, ale uvedomuje si, že spomínaná reakcia "nebola správna". "Nie je žiadny dôvod kohokoľvek fyzicky napádať," priznal mladík.

Anningovi v súvislosti s uvedeným tvrdením vyjadrili kolegovia v Senáte začiatkom apríla takmer jednomyseľne nedôveru. Hlasovania sa zdržali len poslanci protimoslimskej strany Jeden národ, ktorej bol pôvodne členom.

Viac o téme: VajceChristchurchAustráliaWill Connolly
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu