Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dozvuky masakru v Christchurch: Austrália mení zákon, sociálne siete v pohotovosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

CANBERRA - Austrálsky parlament schválil vo štvrtok zákon, na základe ktorého bude možné väzniť prevádzkovateľov sociálnych sietí, ak sa prostredníctvom ich platforiem bude naživo vysielať násilie, ako to bolo napríklad v prípade útokov v mešitách v novozélandskom meste Christchurch. Útočník vtedy na Facebooku naživo streamoval masakru, pri ktorej zastrelil 50 ľudí a ďalších 50 zranil.

Spoločne musíme podniknúť kroky, aby sme zaistili, že páchatelia a ich komplici nebudú môcť využívať online platformy na šírenie násilnej a extrémistickej propagandy, uviedol v parlamente generálny prokurátor Christian Porter, ktorého citovala agentúra AP. Na základe prijatého zákona sa za trestný čin považuje, ak sociálne siete okamžite neodstránia zo svojich stránok odpudivé materiály s násilným obsahom, ktoré nasníma páchateľ alebo jeho pomocník. Za tie sa považuje terorizmus, vražda, pokus o vraždu, mučenie, znásilnenie a únos. 

Trest za porušenie tohto zákona bude znamenať tri roky väzenia a pokutu vo výške 10,5 milióna austrálskych dolárov (približne 6,6 milióna eur) alebo viac než 10 percent ročného obratu danej sociálnej siete, čo predstavuje ešte vyššiu sumu, poznamenala AP. Pokutu do výšky 840.000 austrálskych dolárov (takmer 532.000 eur) môžu dostať internetové platformy na celom svete, ak Austrálsku federálnu políciu (AFP) neupovedomia o tom, že boli cez ich stránky odvysielané príspevky s násilným obsahom.

Kritici varujú, že niektoré z najprísnejších zákonov o online komunikácii v demokratickom svete by mohli mať nepredvídateľné následky, vrátane cenzúry médií a znížených investícií v Austrálii. Podľa poslanca Marka Dreyfusa by zákon mohol ohroziť bezpečnostnú spoluprácu Austrálie so Spojenými štátmi tým, že by od amerických poskytovateľov internetových služieb požadoval, aby v rozpore s americkými zákonmi zdieľali údaje o svojom obsahu s Austrálskou federálnou políciou (AFP).

Združenie Digital Industry Group Inc., ktoré zastupuje digitálny priemysel v Austrálii, vrátane spoločností akými sú Facebook, Google a Twitter, uviedlo, že stiahnuť príspevky s násilným obsahom je "veľmi zložitý problém", ktorý si vyžaduje konzultácie s množstvom expertov, čo však vláda neurobila.

Páchateľ útokov na Novom Zélande financoval identaristov

Austrálčan Brenton Tarrant, ktorý v marci v dvoch mešitách v meste Christchurch na Novom Zélande zabil 50 ľudí a ďalších 50 zranil, financoval v rokoch 2017 a 2018 krajne pravicových aktivistov identaristického hnutia v Európe. Informoval o tom vo štvrtok rakúsky denník Der Standard s odvolaním sa na nemecké a rakúske zdroje blízke vyšetrovaniu.

V roku 2017 mal Tarrant podľa nemeckých zdrojov darovať francúzskej skupine identaristov Génération Identitaire v štyroch čiastkach spolu 2200 eur. V roku 2018 zase daroval sumu 1500 eur vodcovi rakúskeho hnutia Identitäre Bewegung Österreichs (IBÖ) Martinovi Sellnerovi. Sellner potvrdil, že peniaze prijal, ale odmietol, že by s Tarrantom bol v akomkoľvek kontakte. Jeho byt minulý týždeň v rámci vyšetrovania údajných kontaktov s Tarrantom prehľadali rakúski vyšetrovatelia. Polícia mu zhabala elektronické zariadenia.

Rakúsko, kde je súčasťou koalície aj populistická Slobodná strana Rakúska (FPÖ) momentálne vyšetruje, či IBÖ patrí medzi teroristické organizácie a či ju bude možné na základe toho rozpustiť. Viacerí rakúski politici, vrátane vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho, prepojenie členov strany FPÖ s identaristami odmietli.

Viac o téme: ZákonSociálne sieteChristchurchAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu