Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V líbyjskom Tripolise to opäť vrie: FOTO Žlté vesty spustili ďalší protest

Žlté vesty protestovali v Líbyjskom Tripolise. Zobraziť galériu (3)
Žlté vesty protestovali v Líbyjskom Tripolise. (Zdroj: Twitter.com/Wyvern)

TRIPOLIS - Stovky ľudí z "hnutia žltých viest" protestovali v piatok v Tripolise proti ofenzíve poľného maršala Chalífu Haftara na túto líbyjskú metropolu, pričom obviňovali Francúzsko z toho, že ho podporuje.

Ľudia odetí v žltých vestách, aké majú francúzski protivládni demonštranti, boli medzi tisíckami Líbyjčanov, ktorí zaplavili centrálne námestie v Tripolise, aby vyjadrili podporu medzinárodne uznanej vláde národnej jednoty, informovala agentúra AFP.

Žlté vesty protestovali v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter.com/Wyvern)

Demonštranti niesli aj portréty francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ako aj lídrov Egypta a Saudskej Arábie, potom ich hodili na zem a šliapali po nich. Podľa AFP Haftarovu samozvanú Líbyjskú národnú armádu (LNA) podporuje aj Rusko, pričom Egypt a Spojené arabské emiráty ju považujú za hradbu proti islamistom.

Francúzske veľvyslanectvo v Líbyi v piatok na Twitteri v arabčine uviedlo, že Paríž je "proti útoku" na Tripolis, a vyzvalo všetky strany, aby dodržiavali prímerie a zapojili sa do mierových rokovaní. Haftar spustil 4. apríla ofenzívu na Tripolis, čo vyvolalo obavy z uvrhnutia severoafrickej krajiny do ešte väčšieho chaosu.

Žlté vesty protestovali v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter.com/Wyvern)

V Tripolise sídli líbyjská medzinárodne uznaná vláda národnej jednoty, ktorej autoritu odmieta akceptovať konkurenčná vláda sídliaca v meste Tobruk na východe krajiny. Haftar podporuje práve túto vládu z Tobruku.

Viac o téme: ProtestyLíbyaTripolisŽlté vestyChalíf Haftara
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu