Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Práce na zničenej Fukušime nekončia ani po rokoch: Začali odstraňovať nebezpečné palivo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Daisuke Suzuki/Kyodo News via AP)

TOKIO - Prevádzkovateľ japonskej jadrovej elektrárne Fukušima I, poškodenej v dôsledku ničivého zemetrasenia v roku 2011, začal s odstraňovaním palivových blokov z budovy jedného z troch poškodených reaktorov. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Spoločnosť TEPCO uviedla, že jej pracovníci začali presúvať prvý z 566 palivových blokov, ktoré sú uložené v chladiacom bazéne v treťom bloku elektrárne. Uvedené bloky je potrebné premiestniť do iného, bezpečnejšieho bazéna v rámci elektrárne, aby sa zabránilo možnej katastrofe v prípade ďalšieho podobného zemetrasenia. Spomedzi 566 palivových blokov je 512 vyhorených.

Celý proces, ktorý sa začal s päťročným oneskorením, má potrvať dva roky. Po jeho ukončení budú obdobné práce prebiehať aj na ďalších dvoch poškodených reaktoroch. Bloky sa budú premiestňovať za pomoci žeriavu ovládaného na diaľku, pretože v reaktorovej budove je stále vysoká úroveň radiácie. Prepravovať ich budú na nákladných autách v špeciálnych ochranných kontajneroch. 

Likvidácia následkov katastrofy z komplexe elektrárne potrvá celé desaťročia. Jednou z najťažších úloh bude odstraňovanie roztaveného paliva zvnútra reaktorov. Elektráreň Fukušima I silno poškodilo zemetrasenie a následné vlny cunami z 11. marca 2011. Prírodný živel vyradil z činnosti chladiace systémy elektrárne, spôsobil prehriatie jej reaktorov a následne únik radiácie do okolia. Išlo o najhoršiu jadrovú katastrofu od výbuchu v Černobyli v roku 1986. 

Viac o téme: Jadrová elektráreňOdstraňovanieJaponskoFukušima
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu