Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pacifická zóna smrti: VIDEÁ hrôzy, ktorá zabila tisíce ľudí a zničila životné prostredie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: YouTube)

STANFORD - Tichomorská oblasť smrti, kde nukleárne testy spôsobili tisíce úmrtí na rakovinu, v povedomí vedcov opäť ožíva. Zverejnené záznamy dokumentujú hrôzu, ktorej sa USA výbuchmi nukleárnych bômb dopustili. Žiarenie postihlo aj živočíchy, predovšetkým ryby v oceáne.

Plánované jadrové výbuchy zasiahli atoly Bikini a Eniwetok na Marshallových ostrovoch v Tichom oceáne medzi rokmi 1946 a 1958. V rámci testovania nukleárnych bômb Američania použili aj bombu Castle Bravo, ktorá je považovaná za doposiaľ najsilnejšiu termonukleárnu zbraň. Bomba, ktorá zdevastovala civilizáciu v okolí Bikini, bola 1100-krát silnejšia než atómová bomba zhodená na Hirošimu. Práve Castle Bravo, aj napriek evakuácii miestnych obyvateľov, vystavila v roku 1946 celý svet rádioaktívnemu žiareniu.

Americkí vedci na začiatku sedemdesiatych rokov označili Bikini za bezpečné a pôvodní obyvatelia sa tak mohli vrátiť späť domov. O pár rokov neskôr sa však zistilo, že sa mýlili. Bolo evidentné, že ľudia v okolí atolu prijímali vysoké percento rádioaktívneho žiarenia z kontaminovaných rýb, rastlín i vody. Odvtedy slúžili Marshallove ostrovy na vykonávanie atmosférických jadrových testov. Bomby púšťali buď z lietadiel, alebo ich umiestnili pod hladinu oceánu.

Neskôr bolo vyše 4000 vojakov poslaných na ostrovy, aby sa zbavili pozostatkov nukleárnych testov. Vojaci zhromaždili 85 000 kubických metrov rádioaktívnych látok, pričom neboli nijako špeciálne chránení. Stovky z nich sa v dôsledku toho dodnes sťažujú na závažné zdravotné problémy vrátane rakoviny či vrodených chýb u ich detí. Michal Gerrard, riaditeľ inštitútu Earth Institute na Kolumbijskej univerzite, tvrdí, že jedna z explózií sa nepodarila, čo malo ničivé následky na životnom prostredí. 

Pacifická zóna smrti: VIDEÁ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Miestni obyvatelia ostrovov, ktorí sa krátko po testovaní nasťahovali späť, začali v šesťdesiatych rokoch minulého storočia vykazovať príznaky rakoviny, najmä štítnej žľazy a leukémie. Život na ostrovoch utrpel na dlhé roky, vlani tam výskumníci zo Standfordskej univerzity zaznamenali ryby ako tuniaky či žraloky veľké "ako autá". 

Profesor Steve Palumbi ale toto tvrdenie vyvracia. Podľa neho morský život na Bikini je normálny a zdravý a nie sú tu žiadne zmutované zvieratá, ako to bolo v prípade Černobyľu. "Populácii rýb sa tu darí dokonca lepšie než v iných častiach sveta, pretože žijú osamote mimo ľudí. Je tu veľa žralokov a tiež korálov," hovorí Palumbi. "Toto je najničivejšia vec, akú kedy človek urobil oceánu, odpáliť v ňom bombu, ale oceán sa očividne rýchlo spamätáva," dodal. Podľa vedcov však zasiahnuté ryby už dávno vymreli a spolu s nimi aj rádioaktivita v oceáne.

V období studenej vojny uskutočnili Spojené štáty aj Sovietsky zväz množstvo jadrových testov. Rádioaktívne častice sa preto preniesli do celého sveta a sú príčinou závažných chorôb. Americké centrum prevencie chorôb tvrdí, že radiačné usadeniny z týchto testov by mohli mať na svedomí 11 000 úmrtí na rakovinu len v samotnej Amerike. Ďalšie štúdie zistili, že tieto častice môžu byť v celom svete zodpovedné až za 430 000 úmrtí na rakovinu.

Viac o téme: BombaBikiniJadrový testTichomorská oblasť smrti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu