Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Žarnay chce vytvorením konkurenčného prostredia otvoriť priestor tvorbe a distribúcii učebníc

Oto Žarnay
Oto Žarnay (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Vytvorením konkurenčného prostredia sa má otvoriť priestor tvorbe, realizácii a distribúcii učebníc, učebných textov a pracovných zošitov. Navrhuje to nezaradený poslanec Národnej rady SR Oto Žarnay. Na septembrovú schôdzu parlamentu preto predkladá návrh novely školského zákona. Cieľom je stanoviť jasné, zrozumiteľné a transparentné pravidlá pri schvaľovaní učebníc. Žarnay chce taktiež stanoviť práva a povinnosti ministerstva a škôl pri financovaní a distribúcii učebníc.

Žarnay tvrdí, že pedagógovia už dlhodobo poukazujú na nedostatočný výber a často i na kvalitu učebníc. "Zároveň spôsob schvaľovania nových učebníc a ich distribúcia nie sú dostatočne flexibilné vzhľadom na centralizáciu celého procesu na ministerstve školstva, a tak dochádza k oneskoreným dodávkam či výpadkom učebníc vzhľadom na zdĺhavé byrokratické procesy," píše predkladateľ a dodáva, že väčšina štátov Európskej únie dokázala trh učebníc liberalizovať. Na výber je tak viac učebníc, ktoré reagujú na dynamické zmeny vo vede, technike i spoločnosti. Samotné školy môžu participovať na hospodárnom nakladaní s peniazmi na nákup učebníc.

Ministerstvo školstva uviedlo, že učebnice obstaráva postupom, ktorý umožní školám výber z viacerých na trhu dostupných učebníc. "V roku 2017 a 2018 sa verejným obstarávaním školám zabezpečili dve alternatívne učebnice pre predmety prírodoveda a vlastiveda pre 3. a 4. ročník ZŠ. Aktuálne sa obstarávajú učebnice Prvouka pre 2. ročník ZŠ, Matematika pre 5. – 9. ročník ZŠ a Geografia pre 5. – 9. ročník ZŠ. Všetky tri pilotné súťaže na tieto tri učebnice počítajú s možnosťou výberu z viacerých učebníc za primerané ceny. Výsledkom bude to, že školy budú mať oveľa väčší výber spomedzi učebníc a učitelia si budú môcť vybrať takú učebnicu, ktorá bude najviac zodpovedať ich vyučovacím metódam a potrebám danej školy," vysvetlilo ministerstvo s tým, že týmto zároveň plní úlohy Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania, medzi ktoré patrí aj umožnenie výberu z viacerých druhov učebníc a postupné uvoľnenie trhu v prípade učebníc, kde budú k dispozícii viaceré alternatívne tituly.

Viac o téme: KonkurenciaUčebniceDistribúciaSlovenskoOto Žarnay
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu