Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Švajčiarov poriadne potrápilo počasie: Veterná smršť poškodila domy a narušila leteckú dopravu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Alvaro Barrientos)

BERN - Miestami rozsiahle škody spôsobila veterná smršť pomenovaná Uwe, ktorá zasiahla v nedeľu Švajčiarsko, predovšetkým údolie Rýna južne od Bodamského jazera. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra DPA.

V obci Montlingen bolo podľa údajov polície poškodených viacero áut a 20 domov. Dva z týchto domov sú v dôsledku víchrice neobývateľné. Vietor sprevádzajúci tlakovú níž dosahoval rýchlosť 133 kilometrov za hodinu.

Na letisku EuroAirport, ktorý sa nachádza na francúzskom území severne od Bazileja, namerali v nedeľu večer nárazy s rýchlosťou do 122 kilometrov za hodinu. Viacero lietadiel nemohlo pristáť a museli ich presmerovať na iné letiská. Zrušených bolo 14 príletov a odletov, informovala DPA.

Problémy v Bosne

Nečakane silné sneženie skomplikovalo v pondelok život obyvateľom Bosny a Hercegoviny, najmä jej horských oblastí. Na mnohých miestach krajiny kolabovala doprava, niektoré cesty boli úplne uzatvorené, na iných sa tvorili veľké kolóny. Doprava na viacerých cestách bola obmedzená len na osobné autá.

Silné sneženie postihlo aj sarajevské medzinárodné letisko, ktoré muselo v pondelok rušiť viaceré lety. V horskom stredisku v pohorí Bjelašnica, nachádzajúcom sa na juhozápad od Sarajeva, museli v dôsledku počasia zrušiť všetky na pondelok plánované súťaže Európskeho olympijského festivalu mládeže.

Viac o téme: Veterná smršťŠvajčiarskoBernUwe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu