Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zimné počasie opäť ukáže svoju tvár: Pripravte sa na vietor, sneženie a snehové jazyky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Pavol Ďurčo)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred vetrom v nížinách i na horách, snežením aj pred snehovými jazykmi na veľkej časti územia Slovenska. V tejto súvislosti vydal výstrahy. Informuje o tom na svojom webe.

Výstraha prvého stupňa pred vetrom platí od pondelka popoludnia až do utorka (12.2.) večera  pre Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj. "Miestami, najmä v denných hodinách, sa očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 65 až 70 kilometrov za hodinu. Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," upozorňujú meteorológovia.

SHMÚ varuje pred vetrom,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

Obyvatelia Prešovského a Žilinského kraja budú musieť zvýšiť ostražitosť v súvislosti s výstrahou prvého stupňa pred snežením. Snehové jazyky a záveje by sa v týchto krajoch mali vyskytovať od 18.00 hod. Podľa SHMÚ predstavuje tvorba snehových jazykov a závejov potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity.  Na ich tvorbu upozorňuje meteorologický ústav aj v Banskobytrickom a Trnavskom kraji.

SHMÚ varuje pred vetrom,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

Meteorológovia zdôrazňujú, že pozor si treba dávať aj na horách. Pre Banskobystrický, Prešovský a Žilinský kraj totiž od 15.00 hod platí výstraha prvého stupňa pred vetrom. Nad pásmom lesa miestami SHMÚ očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu. "Predpokladaná rýchlosť vetra predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," dodáva SHMÚ. 

Zvýšené výstrahy pred vetrom na horách

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zvýšil výstrahu pred vetrom na horách na druhý stupeň. Informuje o tom na svojom webe. Výstraha platí pre okresy Brezno, Liptovský Mikuláš a Poprad.

"Na hrebeňoch hôr sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 135 až 160 kilometrov za hodinu," informujú meteorológovia. Ako dodávajú, predpokladaná rýchlosť vetra predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo.

Viac o téme: PočasieVýstrahySHMÚPredpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu