Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Výbuch, ktorý im zhatil všetky plány: Vandali chceli ukradnúť medené káble, čakala na nich zubatá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JOHANNESBURG - Najmenej päť osôb prišlo o život a neznámy počet zostal v podzemí po výbuchu v nepoužívanej uhoľnej bani v Juhoafrickej republike (JAR). Informovali o tom vo štvrtok agentúry AFP a AP.

Ľudia, ktorým sa nešťastie podarilo prežiť, pre tamojšie médiá uviedli, že skupina vošla do bane, aby z nej kradla medené káble. Podľa zistení agentúry AFP je pod zemou najmenej 20 ľudí. Miestne média predpokladajú, že v šachte došlo k výbuchu plynu. Juhoafrické ministerstvo pre nerastné suroviny oznámilo, že z bane Gloria pri meste Middelburg v provincii Mpumalanga na východe JAR vytiahli päť mŕtvych.

Prvú obeť vyslobodili v stredu a ďalšie štyri vo štvrtok. Agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie polície napísala, že skupina chodila do bane, ktorá bola už niekoľko mesiacov zatvorená, medzi nedeľou a stredou. Štátna televízia informovala, že záchranári vyhlásili pátranie po 20 osobách, ktoré uviazli v bani.

Polícia varovala, že záchranné práce brzdí skutočnosť, že samotná šachta je nezabezpečená a nie je v nej náležité vetranie. Ťažobný priemysel je v JAR najdôležitejším odvetvím. Podľa juhoafrickej rady pre nerasty zahynulo vlani v dôsledku katastrof v baniach po celej krajine dovedna 84 baníkov.

Viac o téme: VýbuchObeteBaňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu