Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Štefanec apeluje na vládu: Pellegrini musí začať riešiť situáciu s poľnohospodármi

Ivan Štefanec
Ivan Štefanec (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRUSEL - Poslanci z Výboru Európskeho parlamentu (EP) pre kontrolu rozpočtu (CONT) v utorok na svojom zasadnutí v Bruseli skonštatovali nezáujem slovenskej vlády o riešenie problémov a zarážajúci nepomer medzi dotáciami pre veľké farmy a malých poľnohospodárov.

Uviedol to pre slovenský europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec (KDH). Výbor CONT v utorok doobeda schválil správu misie členov tohto výboru, ktorá vlani v decembri na Slovensku skúmala situáciu malých farmárov po upozorneniach, že sú vystavovaní diskriminácii, krádežiam pôdy a násiliu.

Štefanec upozornil, že parlamentný výbor už posunul niektoré prípady na vyšetrenie Európskemu úradu pre boj proti podvodom (OLAF), a privítal, že europarlament je v ochrane slovenských farmárov aktívny. V tejto súvislosti opätovne vyzval predsedu vlády SR Petra Pellegriniho, aby sa stretol so zástupcami slovenských farmárov a začal situáciu v slovenskom poľnohospodárstve aktívne riešiť.

"Členovia decembrovej misie skonštatovali, že ešte nikdy sa nestretli s tak odmietavým prijatím od orgánov členského štátu Európskej únie, ako tomu  bolo na Slovensku," upozornil Štefanec. Zdôraznil, že ide o európske peniaze, ktoré neputujú tam, kde by mali, a ich toky má výbor CONT za povinnosť skúmať.

Podľa jeho slov to, že sú tieto kontrolné aktivity Európskeho parlamentu dôležité a prinášajú výsledky, dokazuje aj fakt, že krátko po decembrovej návšteve europoslancov bola zverejnená informácia, že bývalá poslankyňa Smeru-SD Ľubica Rošková je obvinená zo subvenčných podvodov.

Nikde inde to nie je také zlé

"Situácia malých farmárov je však stále zlá. Je neprijateľné, že keď sa ozvú na obranu svojich zákonných práv, štát na nich posiela cielené a účelové kontroly ako trest za ich  aktivity," opísal situáciu Štefanec. Podľa neho orgány pod vedením Smeru-SD a SNS "evidentne uprednostňujú" veľké podniky pred lokálnymi farmármi. "Ako sme zistili, len sedem percent subjektov dostáva viac ako 70 percent všetkých dotácií. Takáto zlá situácia nie je v žiadnej inej krajine EÚ," odkázal Štefanec.

Europoslanec zároveň upozornil, že vlani v decembri to bola už tretia misia EP, ktorá upozornila na tie isté nedostatky - na to, že na Slovensku neprebehlo spravodlivé sceľovanie pôdy, čo napomáha rôznym podvodom a špekuláciám, že neexistuje transparentný register nájomných zmlúv a že prideľovanie dotácií je neprehľadné.

"Som rád, že malí farmári začínajú spájať svoje sily a spoločne prichádzajú s novými podnetmi a riešeniami. Je povinnosťou slovenskej vlády a premiéra Pellegriniho, aby sa s nimi konečne stretol a začal plniť nielen ich oprávnené požiadavky, ale aj odporúčania, ktoré mu opakovane predložil Európsky parlament," uviedol Štefanec.

Viac o téme: DotáciePoľnohospodáriIvan Štefanec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu