Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Po niekoľkých dňoch bojov prímerie: Znepriatelené milície v Tripolise sa dohodli

(Zdroj: SITA/AP Photo/Mohamed Ben Khalifa, File)

TRIPOLIS - Znepriatelené líbyjské milície sa v pondelok po niekoľkých dňoch bojov dohodli na prímerí v hlavnom meste Tripolis. Dohoda stanovuje, že obidve skupiny zastavia bojové operácie a ich členovia sa stiahnu zo svojich súčasných pozícií. Okrem toho si vymenia zajatcov a zranených, ako aj telá usmrtených bojovníkov, informovali agentúry DPA a AFP.

Na základe dohody, sprostredkovanej vodcami kmeňa Warfalla žijúceho v západní časti Líbye, sa vytvorí "bezpečnostný koordinačný výbor", ktorý bude dohliadať na prímerie, stiahnutie bojovníkov a opätovné otvorenie a zabezpečenie zablokovaných ciest. Dva ďalšie výbory budú dohliadať na výmenu zajatcov a návrat osôb, ktoré ušli pred bojmi.

V bojoch medzi tzv. tripoliskými ochrannými silami a 7. brigádou z mesta Tarhúna ležiaceho juhovýchodne od Tripolisu zahynulo podľa líbyjského ministerstva zdravotníctva od stredy najmenej 16 ľudí a 65 utrpelo zranenia.

Šéf Podpornej misie OSN v Líbyi (UNSMIL) Ghassan Salamé vyzval znepriatelené strany, aby dohodu o prímerí dodržiavali. Podobná situácia nastala aj vlani v septembri, keď si boje rôznych milícií v Tripolise a okolí vyžiadali najmenej 117 mŕtvych a stovky zranených.

Líbya sa zmieta v chaose od roku 2011, keď v povstaní prišiel o život dlhoročný diktátor Muammar Kaddáfí. Medzinárodne uznávaná vláda je slabá a nemá pod kontrolou rozsiahle časti krajiny. Jej autoritu spochybňuje poľný maršal Chalífa Haftar, ktorý ovláda východ krajiny. V dôsledku chaosu sa z tejto severoafrickej krajiny stal zároveň hlavný tranzitný bod pre migrantov snažiacich sa dostať do Európy.

Viac o téme: PrímerieLíbya
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu