Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Chorvátska vláda s ráznym rozhodnutím: Polmiliardový nákup amerických stíhačiek zrušili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter)

ZÁHREB - Chorvátska vláda v pondelok oficiálne zrušila predbežnú dohodu o kúpe 12 použitých amerických stíhačiek, ktoré mala za 500 miliónov dolárov získať od Izraela. Kontrakt zlyhal po námietkach, ktoré v súvislosti s avizovaným predajom vyslovili USA, informovala agentúra AP s tým, že Záhreb k oficiálnemu rozhodnutiu dospel na pondelňajšom zasadnutí vlády.

Izrael sa dohodol v marci minulého roka s Chorvátskom na odpredaji zmodernizovaných stíhačiek F-16 Barak, čo si však vyžadovalo súhlas Spojených štátov s odovzdaním amerických technológií tretej strane. Problémy nastali, keď Washington prišiel s požiadavkou, aby Izraelčania z lietadiel, dodaných pred zhruba 30 rokmi, odstránili pred odpredajom modernizačné prvky.

Práve vyspelé elektronické doplnky a radarové systémy zavážili pri rozhodnutí Chorvátska nakúpiť staršie stíhačky z Izraela, a nie z Grécka či USA, ktoré Záhrebu taktiež spravili ponuky. Malo ísť pritom o najväčší nákup armádnej techniky od odtrhnutia sa Chorvátska od bývalej Juhoslávie počas krvavej občianskej vojny v roku 1991. Vzdušné sily Chorvátska, ktoré vstúpilo v roku 2009 do Severoatlantickej aliancie, v súčasnosti disponujú letkou zastaraných stíhačiek sovietskeho typu MiG-21.

Viac o téme: ZáhrebChorvátskoNákup stíhačiek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu