Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Horor počas charitatívnej akcie, VIDEO sekúnd hrôzy: Muž pobodal starostu, ten zraneniam podľahol

Starostu pobodali na charitatívnej akcii. Zobraziť galériu (6)
Starostu pobodali na charitatívnej akcii. (Zdroj: Twitter.com/ABC News, profimedia.sk)

GDANSK - Starosta poľského mesta Gdansk Pawel Adamowicz podľahol v pondelok zraneniam, ktoré utrpel pri útoku muža, ktorý ho v nedeľu na charitatívnej akcii pred stovkami ľudí bodol do srdca. Informovala o tom agentúra AP. Prokuratúra oznámila, že 27-ročného útočníka žijúceho v Gdansku obvinila z pokusu o vraždu. Mladík bol predtým päť a pol roka vo väzení za viacero ozbrojených bankových lúpeží. Vyšetrovatelia uňho nevylučujú duševné ochorenie. Mladík svoj čin označil za politickú odvetu.

Predtým, ako 53-ročného Adamowicza previezli do nemocnice, kde ho operovali, museli ho zdravotníci na mieste oživovať. Na videozázname útoku, ktorý bol podľa agentúry AFP zverejnený na portáli YouTube, je vidieť, ako muž po útoku na starostu schytí mikrofón a hovorí, že za predchádzajúcej vlády Občianskej platformy (PO) bol nespravodlivo odsúdený a mučený. "Preto Adamowicz zomrie," povedal útočník.

"Pacient je nažive, ale je vo veľmi vážnom stave," citovala v pondelok agentúra AP doktora Tomasza Stefaniaka z Lekárskej univerzity v Gdansku. Adamowicz podľa neho utrpel zranenie srdca a brucha. Pri operácii bolo potrebné vykonať transfúziu krvi. Spotrebovaný bolo 41 krvných jednotiek. O tom, či prežije, mali rozhodnúť "ďalšie hodiny". Stefaniak vyzval Poliakov, aby sa za starostu modlili a mysleli naňho. Bohužiaľ, boj o život napokon prehral.

Horor počas charitatívnej akcie,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP/Krzysztof Mystkowski/KFP)

Poľské médiá uviedli, že počas operácie prišlo do nemocnice viacero politikov a gdanský arcibiskup Slawoj Leszek Glodž.

Práve Občianska platforma, ktorej bol Adamowicz kedysi členom, podporila jeho opätovné zvolenie v komunálnych voľbách v roku 2018. Útok sa odohral okolo 20.00 h v priebehu charitatívnej akcie na podporu zbierky na nákup zdravotníckej techniky pre nemocnice. Hovorca polície v Gdansku uviedol, že zadržaný muž je 27-ročný Stefan W., obyvateľ mesta a priamo k pódiu sa dostal vďaka tomu, že sa vydával za novinára. Podľa poľských médií bol odsúdený na viac ako päť rokov väzenia za štyri ozbrojené útoky na banky v Gdansku.

Poľskí politici udalosť v Gdansku odsúdili. Prokuratúra v pondelok oznámila, že útočníka žijúceho v Gdansku obvinila z pokusu o vraždu, napísala tlačová agentúra DPA. Vyšetrovatelia uňho nevylučujú duševné ochorenie. Mladík svoj čin označil za politickú odvetu. Po šokujúcom útoku na Adamowicza sú plánované zhromaždenia proti násiliu po celom Poľsku, informovala agentúra AFP.

Horor počas charitatívnej akcie,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Útok na život a zdravie starostu mesta Gdansk treba rozhodne odsúdiť," uviedol na Twitteri poľský premiér Mateusz Morawiecki. Minister vnútra Joachim Brudziňski označil útok za "nepochopiteľný barbarský čin". Predseda Európskej rady Donald Tusk, bývalý poľský premiér, ktorý spoluzakladal PO a pochádza z Gdanska, na Twitteri napísal: "Všetci sa modlime za starostu Adamowicza. Pawel, sme s tebou."

Starosta utrpel vážne poranenia srdca a rezné rany na bránici a ďalších orgánoch v brušnej dutine. Uviedol to chirurg, ktorý v gdanskej univerzitnej nemocnici päť hodín Adamowicza operoval. "Starosta Adamowicz je napojený na život zachraňujúce prístroje a nachádza sa vo veľmi kritickom stave. Jeho prognóza prežiť a uzdraviť sa je neistá," uviedol ešte dnes predpoludním pre poľskú tlačovú agentúru PAP lekár Jerzy Karpiňski z gdanského regionálneho zdravotníckeho úradu.

Tusk cestuje do Gdanska

Prezident Európskej rady Donald Tusk ruší svoj naplánovaný program a cestuje do svojho rodného poľského mesta Gdansk, kde v nedeľu zavraždili starostu. Nebohý Pawel Adamowicz bol jeho dobrým priateľom. O zmene Tuskových plánov informoval v pondelok médiá jeho poradca Pawel Gras. "Pawel Adamowicz, starosta Gdanska, človek Solidarity a slobody, Európan, môj dobrý priateľ, bol zavraždený. Nech odpočíva v pokoji," napísal v pondelok Tusk na Twitter.

Predseda Európskej rady Donald
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo, FILE)

Štátny smútok

Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil štátny smútok na deň, keď sa bude konať pohreb starostu mesta Gdansk Pawla Adamowicza. Ten v pondelok podľahol zraneniam po tom, čo ho v nedeľu na charitatívnej akcii bodol nožom do srdca 27-ročný muž. Informovala o tom agentúra AP.

Prezident Duda vyhlásil na úvod svojej pondelňajšej tlačovej konferencie minútu ticha za zosnulého starostu. Následne nazval útok na neho za "ťažko predstaviteľné zlo" a úder zasadený "spoločenstvu ľudí, ktorí chcú konať dobro". Adamowicza označil poľský prezident za "skutočne veľkého človeka, veľkého politika a veľkého občana Gdanska". Dátum poslednej rozlúčky a pohrebu zavraždeného starostu zatiaľ nebol zverejnený.

Poľský starosta počas vystúpenia
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Twitter.com/ABC News ‏)

Adamowicz bol starostom mesta Gdansk od roku 1998. Vlani v novembri bol do tejto funkcie zvolený už šiestykrát. V 80. rokoch pôsobil v radoch odborového zväzu Solidarita, ktorý tam vznikol a viedol ho Lech Walesa. Ako starosta podporoval práva komunity LGBT a toleranciu voči menšinám. Minulý rok sa ako jeden z mála poľských starostov zúčastnil pochodu gay pride. Vyjadril tiež solidaritu so židovskou komunitou po vlaňajšom vandalskom útoku na mestskú synagógu.

Viac o téme: StarostaBodnutiePoľskoGdanskPawel Adamowicz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu