Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Krvavý masaker v Afganistane: Taliban zabil 21 policajtov a členov provládnych milícii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul, File)

KÁBUL - Dvadsaťjeden príslušníkov polície a členov provládnych milícii zahynulo pri nedeľňajších útokoch militantného hnutia Taliban za západe Afganistanu, informovali v pondelok miestne úrady.

Talibovia zaútočili na kontrolné stanovištia na dvoch miestach v provincii Bádghís, ktorá hraničí s Turkménskom. Pri útokoch zahynulo 14 policajtov a sedem členov provládnych milícií; zranenia utrpelo deväť ďalších ľudí z týchto jednotiek, uviedli provinčné úrady, ktoré citovala agentúra Reuters.

Podľa úradov zahynulo aj vyše 15 talibov a desať ďalších skončilo so zraneniami. Taliban sa k útokom prihlásil. Boli najkrvavejšie v tejto provincii za posledných mnoho mesiacov.

Pri výbuchu nálože zahynulo päť civilistov

Päť civilistov zahynulo a sedem ďalších utrpelo zranenia pri pondelkovom výbuchu nálože nastraženej na ceste vo východoafganskej provincii Paktíká. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady. K útoku došlo v okrese Džání Chél. Bezprostredne sa k nemu nikto neprihlásil. Podľa úradov sú však za odpálenie nálože zodpovední militanti, ktorí tam bojujú proti vládnym silám.

Diplomatické snahy o ukončenie 17-ročnej afganskej vojny sa v poslednom čase zintenzívnili, aj keď militantné hnutie Taliban dosiaľ odmieta priame rokovania s vládou v Kábule, ktorú považuje za nelegitímnu. Za hlavnú prekážku v mierovom úsilí označuje prítomnosť zahraničných síl v Afganistane.

Viac o téme: MasakerKábulAfganistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu