Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Mimoriadna tragédia, ktorá otriasla krajinou: Pri ťažbe zlata prišlo o život najmenej 30 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

KÓHISTÁN - Najmenej 30 ľudí v nedeľu zahynulo a ďalších sedem utrpelo zranenia v dôsledku závalu, ktorý nastal pri ťažbe zlata v severovýchodnej časti Afganistanu. Tlačová agentúra AFP to uviedla s odvolaním sa na vyhlásenie oblastných predstaviteľov.

K nešťastiu došlo v okrese Kóhistán na území provincie Badachšán, keď sa zrútili steny 60 metrov hlbokej šachty vykopanej v riečnom koryte. Príčina závalu nie je zatiaľ jasná. Hovorca provinčného guvernéra upozornil, že nešlo o profesionálnych baníkov, ale dedinčanov, ktorí "sa venujú touto podnikaniu už desaťročia bez akejkoľvek vládnej kontroly". "Vyslali sme do tejto oblasti záchranný tím, ale dedinčania už začali z miesta odnášať telá," dodal hovorca.

Badachšán je odľahlá, hornatá provincia na severovýchode Afganistanu, ktorá hraničí s Tadžikistanom, Čínou a Pakistanom. Ilegálna ťažba je bežná aj v iných častiach Afganistanu bohatého na nerastné suroviny, pričom tento sektor predstavuje významný zdroj príjmov pre tamojšie militantné hnutie Taliban. Vzhľadom na pokračujúcu vojnu a chýbajúce pravidlá však zostáva veľká časť ložísk nevyužívaná.

Viac o téme: NehodaBaníciZlatoAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu