Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Protesty žltých viest pokračujú v novom roku: V centre Paríža zasahovala polícia slzným plynom

Demonštranti so žltými vestami v Paríži
Demonštranti so žltými vestami v Paríži (Zdroj: TASR/AP Photo/Kamil Zihnioglu)

PARÍŽ - Podporovatelia protestného hnutia tzv. žltých viest sa v sobotu dostali v centre Paríža do zrážok s políciou, ktorá proti nim použila veľké množstvo slzotvorného plynu. Informovala o tom agentúra DPA.

Davy turistov opúšťali Múzeum d'Orsay, keď poriadková polícia rozptýlila vonku slzotvorný plyn a ten zaplnil vzduch okolo múzea moderného umenia. Polícia zároveň zablokovala mosty cez rieku Seinu.

Demonštranti sa od múzea, nachádzajúceho sa na brehu rieky, presunuli k budove Národného zhromaždenia - dolnej komory francúzskeho parlamentu - a niektorí z nich založili oheň na neďalekom bulvári Saint-Germain. Tam došlo k ďalším potýčkam s políciou.

Minister vnútra Christophe Castaner sa stretol s vedúcimi predstaviteľmi bezpečnostných zložiek a na Twitteri napísal, že protesty hlásili aj z niekoľkých ďalších väčších miest. "Vyzývam všetkých, aby konali zodpovedne a rešpektovali zákon," dodal. 

Podporovatelia protestného hnutia tzv. žltých viest vyšli v sobotu opäť do ulíc po celom Francúzsku, ale účasť bola oveľa nižšia, než počty demonštrantov na zhromaždeniach vlani v novembri a decembri. Podľa odhadov portálu francúzskej televíznej stanice BFM TV sa na demonštráciách v hlavnom meste zúčastnilo približne 3500 ľudí.
 

Viac o téme: ProtestDemonštráciaFrancúzskoPar힎lté vesty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu