Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Maďarsko na nohách, chystajú sa veľké demonštrácie: Už bolo všetkého dosť, nastal čas konať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Marko Drobnjakovic)

BUDAPEŠŤ - Odborárska organizácia pracovníkov štátnej a verejnej sféry v Maďarsku MKKSZ vo štvrtok oznámila, že pripravila prerušenie práce. Ak vláda nesplní jej požiadavky, potom pracovníci verejného sektora vstúpia 14. marca do celoštátneho štrajku, píše internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság.

Predsedníčka MKKSZ Péterné Borosová na tlačovej konferencii uviedla, že v stredu informovala premiéra Viktora Orbána, že odborári prerušenie práce pripravili v súlade s platnými štrajkovými pravidlami, a vyzvala ho, aby určila delegáciu, ktorá bude so zástupcami MKKSZ vyjednávať.

Podľa jej slov je cieľom odborárov vyriešiť problémy zamestnancov v sociálnej, hospodárskej i pracovnoprávnej oblasti v záujme zachovania funkčných ľudských zdrojov. Borosová dodala, že pracovníci verejnej sféry nemôžu prijať ani v spoločnosti ostro kritizovanú novelu zákonníka práce, tzv. otrokársky zákon, ktorý rozširuje rámec ročných nadčasov.

"Najvážnejším problémom je neudržateľná, netransparentná a odborne nepodložená mzdová politika, ku ktorej sme pripravili návrh riešenia," povedala predsedníčka odborárskej organizácie, ktorá zastupuje záujmy 200.000 zamestnancov.

Viac o téme: OdboráriŠtrajkMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu