Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Novoročný príhovor francúzskeho prezidenta: Macron vyzval Francúzov, aby sa zomkli

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval v novoročnom príhovore občanov svojej krajiny po masových protestoch tzv. žltých viest na zomknutosť. Podľa neho sa treba vrátiť k "súdržnosti a úsiliu" každého jednotlivca.

"Môžeme to robiť lepšie a musíme urobiť lepšie," vyhlásil prezident, citovaný agentúrou AFP. Macron varoval Francúzov, aby nezatvárali oči pred "realitou". "Nemôžeme pracovať menej a zarábať viac, znížiť dane a zvýšiť výdavky, nemeniť svoje návyky a zároveň dýchať čistejší vzduch," povedal šéf Elyzejského paláca v 16-minútovom príhovore. Hoci Macron priamo nespomenul hnutie žlté vesty, hnev prejavený v uliciach v uplynulých týždňoch podľa neho ukázal, že Francúzi sa nevzdali viery v lepšiu budúcnosť. "Tento hnev nám ukázal jedno: Nerezignovali sme," povedal. 

Zároveň odsúdil násilie na demonštráciách. Niektorí podľa Macrona predstierajú, že "hovoria v mene ľudí", pritom sú len "hlásnou trúbou rozvášneného davu". Zdôraznil, že napriek ústupkom demonštrantom bude pokračovať vo svojom reformnom programe. Na protestoch žltých viest v Paríži a ďalších mestách sa netradične aj v pondelok zúčastnili tisíce ľudí. V celom Francúzsku bolo v nasadení 150.000 policajtov, z toho 12.000 len v Paríži.

Protesty "žltých viest" boli pôvodne namierené proti vysokým cenám pohonných hmôt a plánovanej ekologickej dani na naftu. Neskôr sa nespokojnosť sústredila na Macrona, ktorý podľa žltých viest ignoruje rastúce životné náklady mnohých Francúzov vo vidieckych oblastiach a malých mestách. Vláda v reakcii na násilnosti prijala súbor sociálnych opatrení, ten však žltým vestám nestačí a žiadajú tiež zvýšenie dôchodkov a minimálnej mzdy, ďalšie zníženie daní, referendá podľa vzoru Švajčiarska a rezignáciu Macrona.

Viac o téme: Novoročný príhovorFrancúzskoParížEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu