Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Svet sa opäť inšpiroval francúzskym vzdorom: Taiwanci spustili protestné hnutie žltých viest

(Zdroj: SITA/AP Photo/Chiang Ying-ying)

TCHAJ-PEJ - Tisíce obyvateľov Taiwanu v žltých reflexných vestách vo štvrtok opäť protestovali proti vysokým daniam. Inšpirovali sa pritom masovým protestným hnutím vo Francúzsku, ktorého charakteristickým znakom sa stali žlté vesty, informovala agentúra AP.

Taiwančania nespokojní s vládnou daňovou politikou vyšli do ulíc už tretíkrát v priebehu týždňa. Protestné hnutie sa začalo pred týždňom zhromaždením pred prezidentským palácom v Tchaj-peji, na ktorom sa zišlo zhruba 20-tisíc ľudí. Štvrtkový protest za uskutočnil pred sídlom taiwanského ministerstva financií. 

Organizátori demonštrácií na Taiwane priznávajú, že sa inšpirovali francúzskym protestným hnutím tzv. žltých viest proti rastúcim cenám pohonných hmôt a zvyšujúcim sa životným nákladom. Francúzska vláda pod tlakom protestov pristúpila k ústupkom a opatreniam na zlepšenie situácie sociálne slabších vrstiev.

Zatiaľ čo protesty vo Francúzsku opakovane prerástli do násilností, demonštrácie na Taiwane majú pokojný priebeh. 

Francúzskymi protestmi sa inšpirovali nespokojenci už v mnohých krajinách sveta, prevažne v Európe a na Blízkom východe. Do masovejšieho hnutia však tieto pokusy mimo Francúzska zatiaľ neprerástli. 
 

Viac o téme: ProtestDemonštráciaTaiwanŽlté vestyFrncúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu