Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V archívoch východonemeckej tajnej služby Stasi objavli skutočný poklad: FOTO Agent Putin

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: Twitter/Bild)

BERLÍN - V archívoch bývalej východonemeckej tajnej služby Stasi sa našiel preukaz totožnosti na meno ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý pôsobil v rokoch 1985-90 ako agent sovietskej tajnej služby KGB v Drážďanoch. Informoval o tom v utorok nemecký bulvárny denník Bild, ktorý fotografiu zverejnil.

Noviny zverejnili fotografiu podpísaného a úradne opečiatkovaného preukazu Stasi vydaného „majorovi Vladimirovi Putinovi“ platného do konca roka 1989. Bol potvrdená príslušnými validačnými známkami. Preukaz podľa Bildu objavili v dokumentoch oddelenia Kádre a školenie niekdajšej drážďanskej pobočky Stasi. 

Preukaz Putinovi zjednodušoval nábor agentov

Konrad Felber, šéf drážďanskej pobočky úradu pre dokumentáciu činnosti Stasi (BStU), Bildu povedal, že preukaz umožňoval Putinovi bez problémov vstupovať do úradov Stasi a zjednodušoval mu tiež nábor agentov, pretože nikomu nemusel vysvetľovať, že pracuje pre KGB. Podľa Felbera Z Putinovho dráždanského pôsobenia nebolo známe, že mal preukaz Stasi. 

Práve získavanie agentov bolo podľa odborníkov hlavnou úlohou Putina v drážďanskej pobočke KGB. Kremeľ pripustil, že preukaz môže byť pravý. „V tej dobe, kedy existoval Soviestky zväz, boli KGB a Stasi partnerskými službami a pravdepodobne preto nie je možné vylúčiť aj takéto vydanie legitimácií,“ povedal novinárom prezidentov hovorca Dmitrij Peskov.

O Putinovi je z jeho nemeckej misie známe, že vo februári 1988 dostal od šéfa Stasi Ericha Mielkeho bronzovú medialu Národnej ľudovej armády. Podľa vtedajšieho výnosu bolo vyznamenanie prejavom uznania a ocenenia Putinovej „služby v boji za mier, na obranu socialistickej vlasti a proletárskeho internacionalizmu v rokoch bratskej spolupráce medzi tajnou službou NDR a sovietskou bezpečnosťou proti spoločnému nepriateľovi“.

Viac o téme: Vladimir PutinKGBTajná služba Stasi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu