Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Sme o krok bližšie k mieru? Taliban potvrdil stretnutie so zástupcami USA

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

KÁBUL - Afganské militantné hnutie Taliban potvrdilo, že jeho zástupcovia sa v pondelok v Spojených arabských emirátoch (SAE) stretnú s predstaviteľmi USA. Informovala o tom agentúra DPA. Hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid vo vyhlásení zverejnenom v nedeľu neskoro večer uviedol, že na stretnutí sa zúčastnia aj delegáti zo Saudskej Arábie, Pakistanu a SAE.

Rozhovory sa budú konať po tom, ako sa v novembri v Katare stretli zástupcovia Talibanu s americkou delegáciou na vysokej úrovni, ktorú viedol osobitný predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí USA pre zmierenie v Afganistane Zalmay Khalilzad. Washington poveril svojho vyslanca Khalilzada preskúmaním možností nadviazania mierových rozhovorov s Talibanom. Diplomatické snahy o ukončenie 17-ročnej afganskej vojny sa zintenzívnili, aj keď Taliban dosiaľ odmieta priame rokovania s vládou v Kábule, ktorú považuje za nelegitímnu, priblížila agentúra Reuters. 

Taliban označuje za hlavnú prekážku mieru prítomnosť zahraničných síl v Afganistane, hnutie sa však tiež vyjadrilo, že otázky ako vzájomné uznanie s afganskou vládou, ústavné zmeny a práva žien môžu byť predmetom rokovaní. Predstavitelia vlády v Kábule sa nenachádzajú na zozname účastníkov nového stretnutia, ku ktorému sa zatiaľ nevyjadrili.

Viac o téme: VojnaUSATaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu