Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trumpova vojna s médiami pokračuje: Prezident zrušil tradičný vianočný večierok pre novinárov

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Carolyn Kaster)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump zrušil tradičný večierok pre média v Bielom dome, informoval vo štvrtok webový portál televízie Fox News. Tradícia stará niekoľko desaťročí tak padla za obeť narastajúcemu napätiu medzi prezidentom a významnými médiami v krajine.

Rozhodnutie vôbec nie je prekvapujúce vzhľadom na Trumpove neustále upozorňovanie na takzvané "falošné správy" a negatívne mediálne spravodajstvo o ňom a jeho administratíve. Biely dom odobral začiatkom novembra akreditáciu reportérovi americkej televíznej stanice CNN Jimovi Acostovi po jeho ostrej výmene názorov s prezidentom. Po niekoľkých dňoch mu však po nátlaku a federálnej žalobe na administratívu prezidenta zo strany CNN akreditáciu vrátili.

Biely dom nevydal vyhlásenie o tom, že tento rok večierok pre média ruší. Prezident a prvá dáma Melania Trumpová minulý rok udalosť organizovali, nepózovali však na fotografiách s hosťami - ako to bývalo zvykom u predošlých šéfov Bieleho domu. Prezident v sprievode svojej ženy sa vlani ukázal len na chvíľku a povedal niekoľko viet na privítanie.

Noviny pripomenuli, že tohtoročné zrušenie večierka nie je prvým prípadom, keď napätý vzťah Trumpa s médiami ovplyvnil tradičnú spoločenskú udalosť. V apríli sa prezident nezúčastnil na slávnostnej večeri Bieleho domu pre novinárov. Krátko predtým označil tlač za "nepriateľa amerického ľudu". Biely dom však organizuje viacero ďalších večierkov, pripomína Fox News, na ktoré dostali pozvánku zástupcovia vybraných médií - zväčša tých, ktoré sú naklonené prezidentovi.

Každoročné stretnutie v Bielom dome bývalo významnou udalosťou pre novinárov píšucich o dianí v Bielom dome. Pri tejto príležitosti sa stretávali reportéri z Washingtonu, televízni hlásatelia a komentátori i vysokí predstavitelia z oblasti médií.​

Viac o téme: MédiáDonald TrumpBiely dom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu