Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Traja zajatí námorníci prehovorili: Priznali narušenie hraníc, Ukrajina hovorí o donútení

Sergej Tsybizov Zobraziť galériu (6)
Sergej Tsybizov (Zdroj: youtube/rt)

MOSKVA - Rusi ukázali troch zajatých ukrajinských námorníkov vo videu, v ktorom muži hovoria o podnecovaní konfliktu vo vodách blízko Krymu. Ruská tajná služba FSB zverejnila zábery z výsluchu členov posádky, ktorí sa priznávajú, že narušili ruské hranice a vplávali do ruských výsostných vôd. Jeden z nich podľa agentúry AP zjavne čítal pripravený text z čítacieho zariadenia. Ukrajina tvrdí, že boli k vyhláseniu donútení.

Centrum napätia Rusov a Ukrajincov: PRÍČINY, prečo je stredobodom konfliktu Kerčský prieliv

Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou sa vystupňovalo, keď Rusko v nedeľu v oblasti Kerčského prielivu medzi Čiernym a Azovským morom zajalo spoločne s námorníkmi tri lode ukrajinských námorných síl. Rusi na ne spustili streľbu. Pri incidente bolo podľa ukrajinských zdrojov zranených najmenej šesť ukrajinských vojakov, pričom stav dvoch z nich je údajne ťažký.

VIDEO Traja zajatí námorníci
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Nedeľný incident v Kerčskom prielive vyvolal obavy z vypuknutia otvoreného vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. V reakcii na tieto udalosti ukrajinský parlament schválil vyhlásenie stanného práva.

VIDEO Traja zajatí námorníci
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Russia's Federal Security Service)

Šéf Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU) Vasyľ Hrycak uviedol, že na palube zadržaných plavidiel sa nachádzali aj príslušníci SBU a jeden z nich pri tom, ako na malú flotilu troch lodí ruská strana strieľala, utrpel vážne zranenia, napísala v utorok agentúra Reuters.

Priznanie Ukrajincov?

Spomínaný záznam zachytáva výsluch trojice námorníkov, z ktorých všetci potvrdili, že porušili ruské hranice. To, či muži vypovedali pod nátlakom, nebolo bezprostredne možné zistiť. Jeden z nich podľa správy AP jasne čítal z čítačky.

Andrej Drach
Zobraziť galériu (6)
Andrej Drach  (Zdroj: youtube/rt)

Jeden z mužov identifikovaný FSB ako Andrej Drach, dôstojník Hlavného riaditeľstva vojenskej kontrarozviedky SBU vo videu tvrdil, že ruská pobrežná hliadka opakovane varovala plavidlá pred vstupom do teritoriálnych vôd.

Ďalší námorník, pomenovaný ako Sergej Tsybizov, tiež uviedol, že ukrajinskí námorníci boli upozornení. Tretí muž, kapitán Vladimir Lesovok, dodal, že posádky boli upovedomené, že ich činy sú "provokatívne".

Rusko tvrdí, že ukrajinské plavidlá ignorovali varovania pred vstupom do ich vôd a zbrane boli použité na donútenie lodí zastaviť po "nebezpečnom manévrovaní". Ukrajina hovorí, že jej námorníci neurobili nič zlé, keď boli napadnutí. Medzinárodné právo im umožňuje prechádzať cez Kerčský prieliv blízko Krymu, ktorý bol anektovaný Ruskom v roku 2014.

Vladimir Lesovok
Zobraziť galériu (6)
Vladimir Lesovok  (Zdroj: youtube/rt)

Kyjev už požiadal Rusko, aby prepustilo všetkých 23 námorníkov, ktorí sa plavili z čiernomorského prístavu Odessa do Mariupolu po Azovskom mori cez Kerčský prieliv.

Rozhodnutie o väzbe

Súd v Simferopole na Kryme rozhodol v utorok o väzobnom stíhaní dvanástich zo skupiny ukrajinských námorníkov zajatých počas nedeľného incidentu v Kerčskom prielive do 25. januára 2019. Informovala o tom agentúra Interfax.

Príslušníci ukrajinského námorníctva boli obvinení z nelegálneho prekročenia hranice spáchaného skupinou osôb na základe predchádzajúcej dohody alebo organizovanou skupinou za použitia násilia, prípadne hrozby násilia. Agentúra AP uviedla, že obvineným hrozí v prípade odsúdenia šesť rokov väzenia.

Podľa informácií agentúry Ukrinform, vyhlásil právny zástupca zajatých námorníkov Edem Semedľajev, že jeho mandantov rozdelili do troch skupín. "Jednu skupinu budú súdiť dnes, druhú zajtra a tretiu, pozostávajúcu zo zranených námorníkov, zatiaľ nevieme kedy," dodal.

Viac o téme: RuskoUkrajinaNámorníciKerčský prieliv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu