Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obavy z veľkého konfliktu: Rusko umiestni na Kryme ďalší protilietadlový raketový systém

Ruský protiraketový systém S-400
Ruský protiraketový systém S-400 (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko posilní obranu na Krymskom polostrove ďalšími protilietadlovými raketami. Vyjadril sa tak predstaviteľ ruského ministerstva obrany Vadim Astafjev, ktorého citovala agentúra Interfax. Rusko podľa Astafjeva umiestni na polostrove ďalší protilietadlový raketový systém S-400. Na Kryme už sú tri takéto systémy.

Správa o umiestnení raketového systému prišla tri dni po tom, čo ruskí pohraničníci v Kerčskom prielive spustili paľbu na tri lode ukrajinského námorníctva a následne ich aj s posádkami zadržali. Kyjev tvrdí, že jeho lode dodržali medzinárodné námorné pravidlá, Moskva oponuje tým, že si nevybavili povolenie na preplávanie prielivu. Táto vojenská konfrontácia medzi krajinami vyvolala obavy z veľkého konfliktu.

Krymský súd vzal do väzby aj trojicu zranených ukrajinských námorníkov

Súd mesta Kerč na Krymskom polostrove vzal v utorok do väzby ďalších troch členov posádky ukrajinských vojenských lodí zadržaných v nedeľu v Kerčskom prielive. Ide o námorníkov, ktorí boli zranení pri zadržaní ukrajinských lodí, spresnila v noci na stredu agentúra Interfax.

Ukrajinskí námorníci boli obvinení z nelegálneho prekročenia hranice. Súd povolil ich väzobné stíhanie do 25. januára 2019, informoval Interfax. Celkovo bolo v nedeľu pri incidente v Kerčskom prielive zajatých 24 ukrajinských námorníkov. 

Prvá skupina z nich - 12 osôb - predstúpila v utorok pred súd v Simferopole, ktorý následne rozhodol ich vzatí do väzby na dva mesiace. Túto námorníci boli obvinení z nelegálneho prekročenia hraníc, spáchaného skupinou osôb na základe predchádzajúcej dohody alebo organizovanou skupinou za použitia násilia, prípadne hrozby násilia. Agentúra AP uviedla, že obvineným hrozí v prípade odsúdenia šesť rokov väzenia. O osude zvyšných deviatich zadržaných ukrajinských námorníkov rozhodnú súdy na Kryme v stredu, dodal Interfax.

Viac o téme: RuskoUkrajinaKrym
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu