Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

FOTO Sopka v Guatemale sa prebúdza: Úrady začali evakuáciu, strach z erupcie

Sopka Fuego Zobraziť galériu (3)
Sopka Fuego (Zdroj: SITA/AP Photo/Moises Castillo)

GUATEMALA - Guatemalské úrady vyzvali obyvateľov obcí na evakuáciu do bezpečnejších oblastí pre zvýšenú aktivitu sopky Fuego. Hovorca guatemalskej štátnej agentúry pre zvládanie prírodných katastrof David de León uviedol pre agentúru AP, že by svoje domovy mali opustiť ľudia najmenej z ôsmich komunít.

Obce majú okolo dvetisíc obyvateľov a každá sa rozhodne, či výzvu na evakuáciu poslúchne alebo nie. Podľa organizácie Antigua al Rescate, ktorá pomáhala obciam po ničivom výbuchu sopky v júni, a novín v hlavnom meste výzvu poslúchli najmenej tri obce

Sopka, ktorá sa nachádza medzi departementmi Sacatepéquez, Chimaltenango a Escuintla, začala viac soptiť. Podľa de Leóna nedeľňajšie monitorovanie sopečnej aktivity preukázalo, že intenzita výbuchov pretrváva a tak vyzvali na evakuáciu, aby ochránili ľudí.

Sopka Fuego
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Moises Castillo)

Sopka Fuego
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Moises Castillo)

Sopka Fuego je jednou z najaktívnejších v Strednej Amerike. Jej júnová erupcia si vyžiadala 194 mŕtvych a najmenej 234 nezvestných. Organizácie pomáhajúce komunitám pritom trvajú na tom, že počet nezvestných sa pohybuje až v tisíckach. Sopka už v októbri chrlila popol a lávu a viedla k vydaniu výstrah pre okolité obce.

Viac o téme: SopkaEvakuáciaGuatemala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu