Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Severná Kórea vyhostí Američana: Do krajiny vstúpil nelegálne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

SOUL - Severná Kórea v piatok oznámila, že vyhostí amerického občana Lawrencea Brucea Byrona, ktorého zadržala minulý mesiac za ilegálny vstup do krajiny.

Štátna tlačová agentúra KCNA uviedla, že Američana zadržali 16. októbra po ilegálnom vstupe z Číny. Severokórejským vyšetrovateľom povedal, že ho riadila americká Ústredná spravodajská služba (CIA), dodala KCNA, ktorá neuviedla, kedy Byrona deportujú.

Podľa agentúry AP oznámenie naznačuje, že Pchjongjang chce predsa len zlepšovať vzťahy s USA, a to aj napriek pozastaveným diplomatickým aktivitám v jadrovej oblasti. V minulosti Severná Kórea väznila amerických občanov pre podobné obvinenia celé mesiace, kým poprední americkí činitelia vycestovali do Pchjongjangu, aby vyrokovali ich prepustenie.

Severná Kórea v máji prepustila troch Američanov ako gesto dobrej vôle - pár týždňov predtým, ako sa vodca KĽDR Kim Čong-un stretol s americkým prezidentom Donaldom Trumpom v Singapure. Traja Američania sa vrátili do vlasti lietadlom so šéfom diplomacie USA Mikeom Pompeom. Ich oslobodenie ostro kontrastovalo s osudom amerického študenta Otta Warmbiera, ktorý zomrel v júni 2017 krátko po tom, ako ho Severná Kórea prepustila v kóme. Zadržiavali ho 17 mesiacov.

Viac o téme: AmeričanSeverná KóreaVyhostenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu