Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ďalšia rana pre Trumpa: Podľa súdu nemôže zrušiť program na ochranu imigrantov

Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

SAN FRANCISCO - Odvolací súd nedovolí administratíve amerického prezidenta Donalda Trumpa s okamžitou platnosťou ukončiť program z čias Baracka Obamu, ktorý chráni mladých imigrantov pred deportáciou. Informáciu priniesla vo štvrtok agentúra AP.

Deviaty obvodný odvolací súd v San Franciscu v zložení troch sudcov vo štvrtok rozhodol ponechať v platnosti zákaz, ktorý blokuje rozhodnutie prezidenta zrušiť program známy pod skratkou DACA. DACA umožňoval státisícom mladých prisťahovalcov, pre ktorých sa v Spojených štátoch vžilo označenie rojkovia (dreamers), získať odklad vyhostenia a možnosť legálne v hostiteľskej krajine pracovať. Vychádzal z iniciatívy Trumpovho predchodcu Baracka Obamu, ktorý sa vzhľadom na nedostatočnú podporu v Kongrese rozhodol problém tzv. rojkov riešiť prezidentským dekrétom.

Trump ešte vlani avizoval, že program DACA ukončí. Oficiálne ho zrušili v marci, vzhľadom na medzičasom vydané nariadenia súdov však ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť naďalej vydávalo potvrdenia o predĺžení ochrany. Súdne konania proti rozhodnutiam Trumpovej vlády budú podľa AP pokračovať, pokiaľ je súdny zákaz v platnosti. 

Program DACA zatiaľ ochránil približne 700.000 ľudí, ktorí do Spojených štátov prišli ilegálne ako deti s rodinami, ktoré prekročili dĺžku pobytu garantovanú vízami.  Oblastný sudca William Alsup v januári odmietol námietku, že prezident Barack Obama pri tvorbe programu prekročil svoje právomoci.​

Obmedzenia pre nelegálnych migrantov

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa vo štvrtok oznámila, že ľudia, ktorí prekročia hranice Spojených štátov nelegálne, nebudú môcť požiadať o azyl. Informovala o tom agentúra AFP. Obmedzenie možnosti požiadať v USA o azyl prichádza v čase, keď sa Trumpova administratíva podľa jedného jej nemenovaného vysokopostaveného člena snaží zabrániť "historicky bezprecedentnému" zneužitiu azylového systému Spojených štátov na hraniciach s Mexikom, ku ktorým smeruje vlna migrantov z niektorých stredoamerických krajín. 

Nové nariadenie vydalo americké ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť a očakáva sa, že ho v krátkom čase podpíše aj prezident Trump, čo podľa AFP bude mať súdnu dohru, pretože svoj nesúhlas s nariadením bezprostredne po jeho zverejnení vyjadrili viaceré ľudskoprávne organizácie. Podľa Americkej únie občianskych slobôd (ACLU) má právo požiadať o azyl každý, kto do USA príde, bez ohľadu na to, kde prekročil hranice.

Americké právo umožňuje jednotlivcom požiadať o azyl bez ohľadu na to, či do krajiny prišli cez hraničný priechod, alebo inak. Obchádzať túto skutočnosť ministerským alebo prezidentským nariadením je protizákonné, uvádza sa vo vyhlásení ACLU.​

Viac o téme: ImigrantiMigrantiSúd Donald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu