Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

PRÁVE TERAZ Vo Francúzsku prekazili atentát na prezidenta Macrona

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Michel Euler, Pool)

PARÍŽ - Šesť ľudí zadržala dnes ráno francúzska polícia pre podozrenie, že plánovali útok na prezidenta Emmanuela Macrona. S odvolaním sa na zdroj z vyšetrovania o tom informovala agentúra AFP, podľa ktorej majú zadržaní väzby na krajnú pravicu.

Šesticu osôb, ktoré v utorok ráno zadržali francúzske bezpečnostné zložky v troch departementoch pre podozrenie z prípravy atentátu na prezidenta krajiny Emmanuela Macrona, tvorí päť mužov a jedna žena vo veku 22-62 rokov. Štyroch z nich zadržali v juhofrancúzskom prístavnom meste Marseille. Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na údaje z kruhov vyšetrovateľov. Všetci podozriví, ktorých zadržali príslušníci vnútroštátnej tajnej služby DGSI, by mali patriť k ultrapravicovej scéne.

Podľa televízie BMFTV boli plány na "násilnú akciu" proti prezidentovi nepresné a neboli dotiahnuté do detailu. Parížska prokuratúra však začala vyšetrovanie pre podozrenie z plánovania teroristického činu. "Toto vyšetrovanie sa týka hmlistého a v tomto štádiu nie príliš dobre definovaného plánu na násilnú akciu proti prezidentovi republiky," uviedol zdroj agentúry AFP.

Protiteroristická jednotka zasahovala ráno v troch rôznych departmentoch: Isère na juhovýchode, Ille-et-Vilaine na severozápade a Moselle na severovýchode krajiny. Aké majú medzi sebou zadržaní väzby, ani to, ako boli v spojení, zatiaľ nie je jasné. Podľa RTL išlo o osoby vo veku od 20 do 60 rokov, ktoré sa spoznali cez internet.

Akciu podľa BMFTV vykonala spravodajská služba DGSI, ktorá je poverená okrem iného bojom proti terorizmu. Podľa zdroja denníka L'Express bolo cieľom dnešného záťahu zistiť, ako ďaleko plány na násilnú akciu pokročili.

BMFT pripomína, že sa podobný záťah kvôli plánom útokov na vysoko postavených politikov uskutočnil už pred rokom. Zadržali vtedy desať ľudí z krajne pravicovej scény, ktorí plánovali útoky na terajšieho ministra vnútra Christopha Castanera a predsedu ľavicovej strany Nepodrobené Francúzsko Jeana-Luca Mélenchona.

Macron v rozhovore, zverejnenom v nedeľu, varoval pred hrozbou zo strany krajne pravicových hnutí po celej Európe. Povedal, že uspokojenie v 30. rokoch 20. storočia otvorilo cestu vzostupu Hitlera v Nemecku a Mussoliniho v Taliansku.

Oslavy konca 1. svetovej vojny

Prezident Macron je tento týždeň na návšteve východu a severu Francúzska, kde sa zúčastňuje spomienkových akcií pri príležitosti stého výročia konca prvej svetovej vojny. V pondelok navštívil okrem iného mestečko Morhange, ktoré leží v departemente Moselle, jednom z tých, v ktorých dnes ráno vykonali protiteroristické sily raziu. Dnes sa Macron presunul do mesta Les Éparges v susednom departemente Meuse.

V nedeľu sa v Paríži uskutočnia veľkolepé oslavy konca prvej svetovej vojny, na ktorých sa zúčastní rad štátnikov vrátane amerického prezidenta Donalda Trumpa, ruského prezidenta Vladimira Putina či nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Iba v pondelok vymenoval francúzsky minister vnútra Castanera za nového riaditeľa tajnej služby DGSI Nicolasa Lernera. Pri tejto príležitosti ho vyzval, aby "sa mal na pozore" tvárou v tvár hrozbám, ktoré vychádzajú z radov "pravicových aj ľavicových extrémistických hnutí, ktoré sú na našom území veľmi aktívne".

Viac o téme: Polícia útok Emmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu